Vesti
Politika

M. Trajković: Kurti kao kosovski Vučić

Član Predsedništva Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da Aljbin Kurti može da “upropasti” pobedu na proteklim parlamentarnim izborima, ako ostane pri svojoj “veliko-albanskoj ideologiji”.
M. Trajković: Kurti kao kosovski Vučić
Momčilo Trajković (Foto Slobodno Srpski)

“Očekujem da Kosovo dobije Vučića, odnosno da Kurti postane ono što je Vučić u Srbiji. Oni imaju neke sličnosti. Vučić je bio veliki protagosnista i zagovarao Veliku Srbiju, pa je od nosioca te velikosrpske politike danas došao dotle da hoće da pravi komprmise, da se razgraniči, odnosno da postane najveći evropejac“.

Trajković smatra da bi Beograd trebalo da pomogne Kurtiju da odustane od svoje ideologije.

“Ne razumem zašto Vučić malo ne razmisli, stavi prst na čelo i kaže – ajmo da pomognemo Kurtiju da postane i on kosovski Vučić, da odustane polako od koncepta Velike Albanije, a ja sam siguran da, uz pritisak Međunarodne zajednice, to može da se desi i da srpska strana za partnera ima jednog novog Kurtija. Ukoliko Kurti taj proces ne prihvati, on će nestati sa političke scene”.

Prema rečima Trajkovića, Aljbin Kurti ne razume srpsko pitanje ili ne želi da ga razume.

„Njegov odnos prema Srbima i srpskom pitanju, na način kako ga je predstavio u medijima, govori da on taj problem dovoljno ne poznaje ili želi da ga ignoriše. I jedno i drugo je opasno, jer, jeste da je taj srpski element ovde mali, ali je problem veliki i onaj ko ga ne razume i ko ne traži kompromis i rešenje tog pitanja, balansirajući u čitavom kosovskom društvu taj ne razume suštinu“.

Trajković smatra da bi Srpska lista trebalo da bude deo Vlade Kosova i da to Kurti i svako drugi moraju da prihvate. Prema njegovim rečima Srpska lista je tvorevina i Beograda i Prištine.

„To Beograd ne krije, ali Priština krije. Dakle, nikada ta lista ne bi bila takva i ne bi bila jača i ne bi mogla da zauzme pozicije da nisu bili prethodni izbori, da oni nisu bili potrebni zbog Briselskog sporazuma i zbog sprovođenja Birslskog sporazuma. Dakle kada su Srbiji trebali, oni su prihvatali Srpski listu i onda im nije smetalo to što je državni projekat.

Državni projekat je i jedne, i druge strane, znači, tvorevina i kosovske, i srpske strane i sada, kada se to rodilo, treba i da se ljulja. Način na koji želi Kurti posle svega što se desilo sa Srpskom listom, posle svog tog procesa u kome je ona rođena, stvarala i profilisana ne može da je eliminiše kako bi on hteo“.

I Trajkovića zaustavljaju na administrativnim prelazima

Trajković je kazao da je poslednjih meseci imao problema na prelazima između Kosova i Srbije.

“Ne znam iz kojih razloga, ali u poslednja tri meseca, kada krenem za centralnu Srbiju ili se vraćam na punktovima srpske policije ja budem zaustavljen, uzimaju se moja dokumenta i onda mi se kaže da se pomerim sa strane i čekam po pet do 15 minuta u zavisnosti od situacije, a kad pitam o čemu se radi, ne dobijam nikakav odgovor“.

Mini Šengen dokaz loše politike ka EU

Komentarišući inicijativu Vučića, Rame i Zaeva o stvaranju „Mini-Šengena“ na Zapadnom Balkanu, Trajković je kazao da je to rezultat neplodotvornosti politike koja vodi Srbiju, Albaniju i Makedoniju ka Evropskoj uniji.

„Očigledno su tamo vrata zatvorena i mislim da je ta mala alternativa dobra. Ona ništa drugo ne znači nego uređivanje odnosa na ovom delu Balkana i vrlo je interesantno da su te tri države prihvatile da budu temelji i nosioci jedne takve politike“, ocenio je Momčilo Trajković, gostujući u Slobodno srpski.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020