Vesti
Politika

Lunaček za prijem Kosova u UN

Potpredsednica EP Ulrike Lunaček nada se da će Kosovo uskoro biti primljeno u različite institucije UN, kao i u svetsku organizaciju.
Lunaček za prijem Kosova u UN
Ulrike Lunaček (Foto arhiva Kim)

Ona ističe da preostale zemlje članice EU treba da priznaju nezavisnost Kosova.

Lunaček je, u video-poruci prikazanoj na skupu „Multilateralna diplomatija – mogućnosti i izazovi za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“ u Beču, rekla da nažalost postoje problemi unutar Kosova, navodeći da bi želela da već postoji vlada posle izbora pre skoro pola godine, jer bi to bilo lakše za one, kao što je ona, koji podržavaju Kosovo ka punopravnom članstvu u međunarodne organizacije.

Ona je, takođe, ukazala da postoje problemi i u vezi sa Euleksom, i da su optužbe vezane za korupciju tema i u EP.

Lunaček se založila za priznanje nezavisnosti Kosova od zemalja članica EU koje to do sada nisu učinile, poručivši da statusna neutralnost ne postoji.

Nadam se da će doći do promene stava barem kod nekih zemalja. Na argument koji neki koriste da je nezavisnost Kosova protivna međunarodnom pravu podsećam da postoji odluka Međunarodnog suda prema kojem proglašenje nije bilo protivno međunarodnom pravu“, podvukla je ona.

Austrijska političarka je rekla da neke zemlje strahuju da bi njihove manjine mogle takođe zatražiti nezavisnost, ali da ne treba da strepe jer, kako je navela, nijedna demokratska vlada u EU nije činila ono što je radio Miloševićev režim kosovskim Albancima.

Nemoguće je poređenje“, podvukla je Lunaček.

Ona je izrazila nadu da će broj zemalja članica UN koje su priznale Kosovo nastaviti da raste i da će uskoro ta „najmlađa država“ u Evropi moći biti primljena u različite institucije, agencije UN, kao i svetsku organizaciju.

„Na tome radim sa više kolega u EP“, navela je Lunaček.

Direktor Diplomatske akademije Kosova Skender Durmiši istakao je da Priština nudi svim svojim građanima ustavne garancije, demokratiju, mir i toleranciju, isto kao i sve ostale članice međunarodnih organizacija, te da su multilateralna diplomatija i članstvo u međunarodnim organizacijama cilj Kosova.

Generalni direktor Ministarstva spoljnih poslova Kosova Aljbert Prenkaj, govoreći o odnosima sa Beogradom, ocenio je da je jedino održivo rešenje u potpisivanju mirovnog sporazuma, koji bi sadržao priznavanje nezavisnosti od strane Srbije.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022