Vesti
Politika

Lunaček: Test za politiku proširenja EU

Optužbe za korupciju u Euleksu moraju pod hitno biti rasvetljene i sve, s tim u vezi, preduzete mere moraju biti transparentne, zatražila je danas Ulrike Lunaček.
Lunaček: Test za politiku proširenja EU
Ulrike Lunaček (Foto europeanvoice.com)

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček zahteva puno rasvetljavanje optužbi vezane za korupciju i za to potrebne istražne radnje.

“Saslušanje s tim u vezi, u ponedeljak, nije bilo zadovoljavajuće, jer je bilo vidljivo da se propustilo da se odmah istraže slični slučajevi u prošlosti. Zbog toga smo se odlučili da uputimo jedan katalog pitanja Mogerinijevoj. EP zadržava, uz to, pravo da uspostavi i parlamentarni istražni odbor, u zavisnosti od odgovora na pitanja", poručila je Lunaček u saopštenju.

Ona je naglasila da nije u pitanju samo verodostojnost misije EU, već da je pred testom čitava politika širenja unije na zapadni Balkan.

“Ukoliko nam u ovom konkretnom slučaju ne pođe za rukom da povratimo poverenje građana Kosova i članica EU u Euleks, zahtevi Unije za pravnom državom i borbom protiv korupcije na celom zapadnom Balkanu postaće farsa”, zaključila je Lunaček.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022