Vesti
Politika

Lunaček: Test za politiku proširenja EU

Optužbe za korupciju u Euleksu moraju pod hitno biti rasvetljene i sve, s tim u vezi, preduzete mere moraju biti transparentne, zatražila je danas Ulrike Lunaček.
Lunaček: Test za politiku proširenja EU
Ulrike Lunaček (Foto europeanvoice.com)

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček zahteva puno rasvetljavanje optužbi vezane za korupciju i za to potrebne istražne radnje.

“Saslušanje s tim u vezi, u ponedeljak, nije bilo zadovoljavajuće, jer je bilo vidljivo da se propustilo da se odmah istraže slični slučajevi u prošlosti. Zbog toga smo se odlučili da uputimo jedan katalog pitanja Mogerinijevoj. EP zadržava, uz to, pravo da uspostavi i parlamentarni istražni odbor, u zavisnosti od odgovora na pitanja", poručila je Lunaček u saopštenju.

Ona je naglasila da nije u pitanju samo verodostojnost misije EU, već da je pred testom čitava politika širenja unije na zapadni Balkan.

“Ukoliko nam u ovom konkretnom slučaju ne pođe za rukom da povratimo poverenje građana Kosova i članica EU u Euleks, zahtevi Unije za pravnom državom i borbom protiv korupcije na celom zapadnom Balkanu postaće farsa”, zaključila je Lunaček.Ostale vesti

Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020