Vesti
Politika

Lunaček: Suspenzija sporazuma nije neprijateljski akt

Odluka o suspendovanju sporazuma o Zajednici srpskih opština nije neprijateljski akt prema Srbiji, kazala je potpredsednica evropskog parlamenta Ulrike Lunaček danas u Prištini.
Lunaček: Suspenzija sporazuma nije neprijateljski akt
Urlike Lunaček (Foto Kim)

Lunaček je na konferenciji za novinare održanoj u Prištini komentarišući odluku Ustavnog suda Kosova da se suspenduje sporazum o Zajednici Srpskih opštna kazala da bi kosovski parlament trebalo diskutuje i glasa o tome.

“Ne mislim da je to neprijateljski akt prema Srbiji kao što je to rekao ministar spoljnih poslova Srbije. Treba videti sta će Ustavni sud konačno odlučiti, to je prvo na šta treba čekati”, kazala je Ulrike Lunaček.
Prema njenim rečima u slučaju da Ustavni sud donese konačnu odluku o suspendovanju sporazuma onda bi trebalo nešto menjati.

“Postoji jedan deo sporazuma koji je problematičan, a tiče se definisanja nekih etničkih stvari gde se kaže da na određenim pozicijama mogu biti samo Srbi. Mislim da to ne treba zemlji koja želi da bude multuetnička”, kazala je Lunaček.

Ona je demantovala da je nakon generalne konferencije Uneska na kojoj je doneta odluka da se Kosovo ne primi u tu organizaciju rekla da Priština treba da blokira dijalog.

“Ja to nisam rekla i ne mislim to. Ono što sam rekla je da mislim da Evropska unija u dijalogu treba više da gleda na implementiranje svega dogovorenog. Dijalog traje već nekoliko godina, bilo je puno sporazuma i nije sve primenjeno”, kazala je Lunačekova.

Osvrnuvši se na bojkotovanje opozicije u parlamentu Kosova ona je kazala da “bacanje jaja i suzavca ne voli ni izvan palamenta a kamoli u njemu”.

Potpredsednica Evropskog Parlamenta na Kosovu boravi u višednevnoj poseti. Osim razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima, Lunačekova je i održala predavanje studentima Prištinskog univerziteta.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021