Vesti
Politika

Lunaček: Priznanje Kosova uslov za Srbiju

Potpredsednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.
Lunaček: Priznanje Kosova uslov za Srbiju
Ulrike Lunaček (Foto gazetadita.al)

"Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus - normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU", rekla je Lunaček u intervjuu Kuriru.

Ona je podvukla da EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila s Kiprom.

Govoreći o svom izveštaju, Lunaček je rekla da će u njemu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severa Kosova, naročito sa izborima za gradonačelnike i povećanjem broja projekata koje na severu finansira EU.

"Naglašavam potrebu da se nastavi sa formiranjem zajednice srpskih opština, što bi trebalo da učini suvišnom dalju potrebu za netransparentnim paralelnim strukutrama", podvukla je Lunaček.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023