Vesti
Politika

Lunaček: Opozicija da se vrati u skupštinu

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, povodom nasilnih protesta u Prištini, pozvala je danas kosovsku opoziciju da sačeka odluku Ustavnog suda i vrati se u skupštinu.
Lunaček: Opozicija da se vrati u skupštinu
Ulrike Lunaček (Foto Kim)

“Apelujem na predstavnike opozicije i vlade da ne pokreću dalje spiralu eskalacije. Opozicione partije podsećam na kosovsku tradiciju nenasilnih demonstracija“, istakla je ona u saopštenju.

Lunaček je naglasila da je sada na potezu Ustavni sud, čija odluka se očekuje u januaru, a do tada bi opozicione stranke trebalo da se vrate u skupštinu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo je ukazala da bi opozicija mogla da nastavi rad u skupštini na primer oko budžeta, koji treba da doprinese poboljšanju socijalnog i ekonomskog stanja.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021