Vesti
Politika

Lunaček hvali napredak u dijalogu Beograda i Prištine

Odlaganje primene dogovora postignutih u dijalogu Beograda i Prištine može usporiti proces normalizacije odnosa, ocenjeno je u predlogu Rezolucije o Kosovu, koji je sastavila izvestilac Evropskog parlamenta EP za Kosovo Ulrike Lunaček.
Lunaček hvali napredak u dijalogu Beograda i Prištine
Urlike Lunaček (Foto Kim)

Ona se, u nacrtu Rezolucije, u koji je Tanjug imao uvid, ponovo založila za viznu liberalizaciju, kao i za priznanje nezavisnosti Kosova od strane preostalih pet članica EU.

U Rezoluciji, koji treba da usvoji spoljnopolitički odbor EP, takođe se osuđuje odbacivanje zahteva za članstvo Kosova u UNESKO, “na osnovu aktivne opstrukcije Srbije”, uz ocenu da je to “suprotno privrženosti razvoju dobrosusedskih odnosa”.

Nacrt Rezolucije pozdravlja napredak postignut tokom ove godine u postizanju dogovora u okviru procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, posebno onih koji se odnose  na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, energetiku, most u Kosovskoj Mitrovici, telekom, kao i sporazumi o osiguranju i pravosuđu.

Pozdravlja se potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom 27. oktobra, kao prvi sporazumni odnos, i njegova brza ratifikacija od strane kosovske skupštine.

Predlogom Rezolucije se konstatuje odluka Ustavnog suda u vezi sa zaustavljanjem primene zakonodavnih akata kada se radi o Zajednici srpskih opština (ZSO).

U tekstu se, takođe, ističe da nasilje, uključujući i korišćenje suzavca u skupštini Kosova predstavlja neprihvatljih oblik protesta, te podvlači da izabrani članovi skupštine treba da se sastaju i razgovaraju uz puno poštovanje prema toj instituciji.

Predlogom Rezolucije se pozdravlja napredak u primeni akcionog plana za postizanje liberalizacije viznog režima, te pozivaju vlasti da primene par preostalih kriterijuma, a EP treba da podrži i pozove Savet EU da odobri bezvizni režim čim EK oceni da su svi tehnički kriterijumi ispunjeni.

Izražava se zabrinutost zbog ekstremno ograničenog napretka u oblasti slobode izražavanja, te poziva na jačanje zaštite novinara, kao i istragu napada na predstavnike medija.

Takođe se izražava zabrinutost EP zbog nedostatka značajnog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kada je reč o Specijalnom sudu Lunaček u svom predlogu Rezolucije konstatuje usvanje ustavnih amandmana u cilju uspostavljanja Specijalnog suda i poziva kosovsku vladu da finalizira pregovore sa Holandijom, kako bi rad te institucije mogao početi što pre.

Takođe se podvlači značaj da se Kosovu dodeli međunarodni pozovni broj što pre, jer bi to dalo “dodatnu vidljivost Kosovu”.

Isto tako se izražava žaljenje što je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji je, kako podseća, optužen za ratne zločine, bio pozvan u Prištinu od strane Kfora i da se međunarodne snage nisu o tome konsultovale sa kosovskim vlastima.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021