Vesti
Politika

London: Investicioni samit Zapadnog Balkana

U sedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu počeo je Investicioni samit Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba vlade Crne Gore.
London: Investicioni samit Zapadnog Balkana
Sa samita u Londonu (Foto FoNet)

Na samitu će predsednici vlada država ovog regiona predstaviti, grupi od više od stotinu ličnosti iz poslovne zajednice, investicione mogućnosti svojih država kako bi privukli direktne strane investicije u prekogranične projekte.

Premijeri Crne Gore Duško Marković, Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama i Makedonije Zoran Zaev kao i predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovaće na centralnoj sesiji.

Na posebnim panel-diskusijama biće razmotrene teme saobraćajne povezanosti država Zapadnobalkanske šestorke, održivi regionalni energetski model i agenda tzv. "mekog povezivanja".

U uvodnom delu Samita učesnicima će se obratiti predsednik EBRD Suma Čakrabarti, premijer Bugarske - države koja trenutno predsedava Evropskom unijom Bojko Borisov i u ime države domaćina ministar za za digitalizaciju, kulturu, medije i sport u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Mat Henkok.

Ovo je treći Samit koji organizuje EBRD. Prethodna dva održana su 2014. i 2016. Godine, kaže se u saopštenju pres službe vlade Crne Gore.

Fantastična prošla godina

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je za Srbiju 2017. godina bila fantastična uz više stranih investicija nego u ostatku regiona.

"Imali smo fantastičnu 2017. godinu u kojoj je bilo 2,6 milijardi evra direktnih stanih investicija", rekla je ona na investicionom samitu za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu.

Upitana o prednostima za investitore u Srbiji, Brnabić je podsetila da je Srbija upravo uspešno okončala aranžman sa MMF uz ocenu te finansijske institucije da je situacija u zemlji znatno poboljšana i da je postignuta makroekonomska stabilnost.

"Mi sada imamo osnovu za rast i očekujemo da taj rast bude dinamičniji od dosadašnjeg", rekla je ona i dodala da je javni dug smanjen na 57 odsto BDP, da je nezaposlenost unutar planiranog okvira i da su sve relevantne finansijske agencije dale Srbiji bolji kreditni rejting.

Govoreći o prioritetima Brnabić je rekla da je digitalizacija na prvom mestu, ali da su među prioritetima
putna i energetska infrastruktura.

"Digitalizacija je apsolutno prioritet broj jedan i u privatnom i u javnom sektoru, pružanjem elektronskih usluga za građane i za firme", rekla je ona.

"Ta veoma značajna investicija će nam se vratiti kroz izgradnju odnosa, kroz to što če ljudi ostati u Srbiji i regionu da bi razvijali sopstvene startapove i mala i srednja preduzeća, dodala je Brnabićeva.

Ona je izjavila da su prioriteti i završetak koridora 10 i 11, rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd-Budimpešta i autoput Niš, Merdare, Priština, Tirana, Drač kao i izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom što će, po njenoj oceni, dopreneti energetskoj održivosti i stabilnosti regiona.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021