Vesti
Politika

Lokalni izbori na Kosovu krajem oktobra?

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hodžaj predložio je 31. oktobar kao datum održavanja lokalnih izbora na Kosovu.
Lokalni izbori na Kosovu krajem oktobra?
Enver Hodžaj (Foto Kosova Press)

Nakon sastanka sa predsednicom Vjosom Osmanijem, Hodžaj je rekao da bi datum lokalnih izbora trebalo da bude određen nakon kompletiranja CIK-a.

"Smatramo da bi institucije koje se bave organizacijom izbora morale imati dovoljno vremena da se proces dobro pripremi. U vezi ovoga smo zatražili datum: 31. oktobar ove godine. Mislimo da je to u ustavnom roku. Omogućilo bi našim opštinama da imaju dovoljno vremena da se pripreme za izbore, ali pre svega CIK i druge relevantne institucije", rekao je on.

Nijedna druga politička stranka nije bolje pripremljena od PDK za lokalne izbore, smatra Hodžaj.

"PDK je, kao nijedan drugi politički entitet, dobro pripremljen za lokalne izbore. Videli ste da smo poslednjih nedelja sa partijskim kolegama bili na terenu. Već imamo prva imenovanja za kandidate za gradonačelnika... PDK zahteva da CIK bude kompletiran pre određivanja datuma izbora, a mi zahtevamo da PDK izađe sa predlogom za novog člana CIK-a. Smatramo da su svi pravni argumenti na strani PDK-a i očekujemo da predsednica upravo na ovoj temi pokaže da zastupa interese svih političkih partija i građana Kosova", rekao je on.

Povodom imenovanja kandidata za gradonačelnika Prištine, Hodžaj je rekao je u toku unutrašnja stranačka rasprava "za pobedničko ime u glavnom gradu".Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021