Vesti
Politika

Lokalni izbori na Kosovu krajem oktobra?

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hodžaj predložio je 31. oktobar kao datum održavanja lokalnih izbora na Kosovu.
Lokalni izbori na Kosovu krajem oktobra?
Enver Hodžaj (Foto Kosova Press)

Nakon sastanka sa predsednicom Vjosom Osmanijem, Hodžaj je rekao da bi datum lokalnih izbora trebalo da bude određen nakon kompletiranja CIK-a.

"Smatramo da bi institucije koje se bave organizacijom izbora morale imati dovoljno vremena da se proces dobro pripremi. U vezi ovoga smo zatražili datum: 31. oktobar ove godine. Mislimo da je to u ustavnom roku. Omogućilo bi našim opštinama da imaju dovoljno vremena da se pripreme za izbore, ali pre svega CIK i druge relevantne institucije", rekao je on.

Nijedna druga politička stranka nije bolje pripremljena od PDK za lokalne izbore, smatra Hodžaj.

"PDK je, kao nijedan drugi politički entitet, dobro pripremljen za lokalne izbore. Videli ste da smo poslednjih nedelja sa partijskim kolegama bili na terenu. Već imamo prva imenovanja za kandidate za gradonačelnika... PDK zahteva da CIK bude kompletiran pre određivanja datuma izbora, a mi zahtevamo da PDK izađe sa predlogom za novog člana CIK-a. Smatramo da su svi pravni argumenti na strani PDK-a i očekujemo da predsednica upravo na ovoj temi pokaže da zastupa interese svih političkih partija i građana Kosova", rekao je on.

Povodom imenovanja kandidata za gradonačelnika Prištine, Hodžaj je rekao je u toku unutrašnja stranačka rasprava "za pobedničko ime u glavnom gradu".Ostale vesti

Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022