Vesti
Politika

Ljumir Abdidžiku izabran za novog predsednika DSK

Ljurim Abdidžiku izabran je danas na vanrednoj skupštini Demokratskog saveza Kosova za novog predsednika ove partije.
Ljumir Abdidžiku izabran za novog predsednika DSK
Ljurim Abdidžiku (Foto Kosova sot)

Od 350 delegata za Abdidžikuka je glasalo oko 190, prenosi Kosovapress. Njegovi protivkandidati bili su Ljutfi Haziri i Besjan Mustafa.

Novoizabrani predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljurim Abdidžiku obećao je da će se DSK vratiti kao vodeća politička snaga na Kosovu.

Abdidžiku je pred delegatima koji su ga izabrali zahtevao jedinstvo i ujedinjenje.

„Danas otvaramo novu stranicu da vratimo DSK na svoje mesto. Od sebe moramo započeti naš veliki povratak“.

U svom prvom govoru na mestu predsednika, Abdidžiku je takođe kritikovao Pokret Samoopredeljenje, nazivajući ga levičarskom politikom usmerenom na raspad Kosova.Ostale vesti

Koalicija NADA zatražila je zabranu festivala "Mirdita, dobar dan", jer ga smatra štetnim po interese Srbije zbog, kako tvrde, promocije secesije Kosova i Metohije.
  • 24.05.2022
Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022