Ljimaj: Kosovo spremno za nastavak dijaloga

Kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj, izjavio je da je Kosovo svakog trenutka spremno za nastavak dijaloga o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da nastavak zavisi od srpske strane.

Podeli ovaj članak sa:
  • Fatmir Ljimaj (Foto Kim arhiva)

"Trenutno mislimo da smo poslali poruku međunarodnoj zajednici da smo spremni. Oni moraju da rade sa Srbijom, da Srbija bude spremna da sedne za sto. Kad god je Srbija spremna i mi smo spremni. To ne zavisi samo od nas, već i od druge strane", rekao je Ljimaj za KosovaPress.

On je rekao, da je obaveza ekipe Kosova da pitanje nestalih tokom rata bude glavna tema u razgovorima i obećao da neće biti konačnog dogovora bez otkrivanja sudbine nestalih i istrage slučajeva seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

"Takva nacionalna tema kao što su razgovori sa Srbijom, u prošlosti je vođena bez odgovornosti, bez platforme, bez ideja, bez transparentnosti, a rezultati se znaju", rekao je on.

Prema njegovim rečima, taksa kao prepreka Srbiji za nastavak dijaloga biće ukinuta kada prestanu razlozi zbog kojih je uvedena.

"Stoga je jedini način da se reše problemi izmedju naših dveju zemalja ozbiljan dijalog koji će dovesti do srpskog priznavanja Kosova, a praktično uz priznavanje Kosova sve će biti rešeno", kazao je Ljimaj.

Govoreći o zahtevima opozicije za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, Ljimaj je rekao da ne vidi signal za nove izbore, ali da ne isključuje mogućnost za njihovo održavanje.

"Izbori dolaze kada su uslovi sazreli. Očigledno je da je to obično sa zakonskim rokovima, svake četiri godine ima izbora. Ali to nije nešto fiksirano. Zapravo, nije isključena mogućnost da se u budućnosti mogu dogoditi. Ovo je uvek bio slučaj na Kosovu u prošlosti, štaviše na Kosovu nijedna vlada nije kompletirala mandat u celini", kazao je Ljimaj.

Ostale vesti

  • "Podrška postizanju sporazuma sa Prištinom"

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji je trajao skoro tri puta duže nego što je predviđeno, da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka. Makron poručuje da je Srbija velika evropska nacija.

  • „Razgraničenje je rešenje u nedostatku rešenja“

    „Razgraničenje je rešenje u nedostatku rešenja“

    „Ako Srbima kažete da je nezavisnost Kosova rešenje to znači destabilizaciju“. Zato rešenje treba tražiti u okviru Rezolucije 1244, smatra Rada Trajković. Dukađin Gorani veruje da će rešenja biti i da će ono biti posledično. Za Nenada Rašića i Antona Berišaja podela je nešto najgore i ona kao opcija nije prihvatljiva.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane