Vesti
Politika

Ljimaj: Kosovo nije ničiji vazal

Kosovo nije ničiji vazal i predsednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja može da smeni samo narod koji ga je izabrao, kaže Fatmir Ljimaj.
Ljimaj: Kosovo nije ničiji vazal
Fatmir Ljimaj (Foto Kim arhiva)

Odgovarajući na kritike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana upućene Haradinaju povodom odluke o smeni funkcionera kosovske policije zbog hapšenja šestoro turskih državljana osumnjičenih za podršku pokretu Fetulaha Gulana, Ljimaj je rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svima ali da "vazal" neće biti nikome.

"Moja poruka za Vladu i premijera Kosova je da smo mi suverena i nezavisna država. Niko i ništa ne može da preti sem naroda Kosova. On je dao mandat premijeru, on ga smenjuje, nijedna druga država, nijedan lider ne može da nam kaže ko treba da vodi Vladu Kosova", kazao je Ljimaj.

On je istakao da to treba da bude jasno i Erdoganu koji je pokazao prijateljstvo prema Kosovu.

"Premijer je primenio Ustav Kosova, Vlada vodi računa o interesu zemlje i bilo koji bude pokušao da dirne u to će dobiti isti odgovor", kazao je Ljimaj i dodao da je Kosovo zapadno-evropska zemlja.

Prema njegovim rečima, hapšenje i deportacija turskih državljana je delo sumnjive agende.

"Tražićemo do kraja odgovornost, zašto se desilo i nikada se u našoj zemlji zbog ličnih agendi koje ne predstavljaju interese Kosova to ne može dogoditi", rekao je Ljimaj.

Erdogan je juče u Istanbulu optužio Haradinaja da podržava "teroriste", pošto je smenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Faljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija, zbog hapšenja šestoto turskih državljana.

Haradinaj je smenio ministra i direktora KOA, jer nije bio informisan o hapšenju šestorice turskih državljana povezanih s pokretom Fatulaha Gulena koji je u Turskoj optužen za pokušaj državnog udara.

Povodom tih događaja Erdogan je juče upitao Haradinaja od kada štiti one koji su izveli državni udar i od koga dobija naredbe, a poručio mu je i da će da "plati".

On je takođe optužio i SAD koje navodno kontrolišu Haradinaja.Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023