Vesti
Politika

Ljimaj: Komisija je vratila integritet izborima, NISMA deo Skupštine Kosova

Lider Socijaldemokratske inicijative "NISMA" i kandidat za premijera koalicije NISMA-ANK-PD Fatmir Ljimaj, izjavio je danas da je, odbacivanjem glasova koji dolaze iz Srbije, vraćen integritet kosovskim izborima.
Ljimaj: Komisija je vratila integritet izborima, NISMA deo Skupštine Kosova
Fatmir Ljimaj (Foto Kim arhiva)

Ljimaj je, na konferenciji za novinare, istakao da je Komisija za žalbe i prigovore vratila integritet izbora na Kosovu i dodao da su od danas Inicijativa i koalicioni partneri parlamentarne stranke i kao takvi, biće zastupljeni u parlamentu sa šest mandata.

„Komisija je danas izašla kao moćan čuvar izbora i demokratije Kosova. Svi bismo trebali da budemo zahvalni tom telu. Kao što smo rekli pre nekoliko dana, CIK je objavio rezultat, ali to nije konačni rezultat. Sa redovnim rezultatima NISMA i ANK su parlamentarne stranke. Želeo bih da izrazim zahvalnost desetinama javnih ličnosti koji su s pravom govorili o vraćanju legalnosti u zemlju”, naveo je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, koalicija okupljena oko Inicijative je istakla da, ukoliko glasovi iz Srbije budu prihvaćeni kao redovni, ti glasovi neće doneti integritet Kosovu.

„Od danas, uz odluku Komisije, Inicijativa i koalicioni partneri su parlamentarne stranke. Rekli smo da ćemo biti, nakon što se glasovi iz Srbije odbace. Inicijativa sa koalicionim partnerima ima 5,012 odsto. Imamo šest mesta u kosovskom parlamentu”, podvukao je on.Ostale vesti

Ko ima pravo da vodi dijalog?
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je sa političkim savetnicima napravio plan za naredni dijalog sa Beogradom i da će imati dva tima: politički i ekspertski. Iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija poručuju da "spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga".
  • 09.04.2020
Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR
Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je veću ulogu Francuske u dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju tehničke kosovske Vlade, nakon telefonskog razgovora Makrona sa vršiocem dužnosti kosovskog premijera Aljbinom Kurtijem. 
  • 09.04.2020
Po Ustavu i u praksi prema Srbima drugačije
Kosovo danas obeležava 12 godina od usvajanja Ustava. Ovaj najviši pravni akt garantuje jednaka prava svim njegovim građanima. Međutim, u praksi je to drugačije. “Visoki funkcioneri koji treba da sprovode Ustav ga najviše krše”, kaže profesor Ustavnog prava Riza Smaka.
  • 09.04.2020
Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020