Vesti
Politika

Ljimaj: Izbeći nove izbore

Lider NISMA Fatmir Ljimaj izjavio je nakon konultacija sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da ustav treba da se poštuje, i dodao da je NISMA spremna da bude deo inkluzivne vlade uz određene uslove.
Ljimaj: Izbeći nove izbore
Fatmir Ljimalj (Foto Kim)

"NISMA je zatražila da se poštuje svaka procedura i Ustav Kosova. Predsednik bi trebalo da pronađe mogućnost da se izbegnu prevremeni izbori", rekao je pored ostalog Ljimaj.

On je dodao da predsednik ne bi trebalo da raspusti Skupštinu Kosova, jer to pravo pripada poslanicima i dodao da se to ne može desiti bez političke volje većine u Skupštini.

Prethodno je Tači održao je konultacije sa drugim parlamentarnim političkim partijama oko formiranja nove vlade Kosova, liderom Alijanse za novo Kosovo Bedžetom Pacolijem, predstavnicima Srpske liste, Alijanse za budućnost Kosova i predstavnicima manjinske Grupe 6 plus.

Tači je konsultativne sastanke sa parlamentarnim stranka održao nakon što je 25. marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija koje je inicirao njegov koalicioni partner Demokratski savez Kosova.

Haradinaj: Održavanje izbora nerazumno zbog pandemije koronavirusa

Održavanje izbora u ovom trenutku nije moguće i to bi bilo nerazumno zbog pandemije koronavirusa, poručio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Hardinaj, nakon konsultativnog sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Hardinaj je ocenio da je najbolje i najbrže rešenje da se nova vlada izglasa u Skupštini Kosova i dodao da će njegova stranka bezuslovno podržati novu vladu, imajući u vidu da je Kosovo u krizi i zbog pandemije.

"Bićemo oprezni, ustav se mora poštovati. Biranje vlade u Skupštini bi trebalo da se održi što pre. Nije vreme za postavljanje uslova i za apetite za vlast”, rekao je Haradinaj.

Prokomentarisao je i uvođenje recipročnih mera prema Srbiji, uz ocenu da su takse sada deo prošlosti.

"ABK nije promenila stav po tom pitanju ali takse su sada deo prošlosti", rekao je Haradinaj.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023