Vesti
Politika

Ljimaj: Izbeći nove izbore

Lider NISMA Fatmir Ljimaj izjavio je nakon konultacija sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da ustav treba da se poštuje, i dodao da je NISMA spremna da bude deo inkluzivne vlade uz određene uslove.
Ljimaj: Izbeći nove izbore
Fatmir Ljimalj (Foto Kim)

"NISMA je zatražila da se poštuje svaka procedura i Ustav Kosova. Predsednik bi trebalo da pronađe mogućnost da se izbegnu prevremeni izbori", rekao je pored ostalog Ljimaj.

On je dodao da predsednik ne bi trebalo da raspusti Skupštinu Kosova, jer to pravo pripada poslanicima i dodao da se to ne može desiti bez političke volje većine u Skupštini.

Prethodno je Tači održao je konultacije sa drugim parlamentarnim političkim partijama oko formiranja nove vlade Kosova, liderom Alijanse za novo Kosovo Bedžetom Pacolijem, predstavnicima Srpske liste, Alijanse za budućnost Kosova i predstavnicima manjinske Grupe 6 plus.

Tači je konsultativne sastanke sa parlamentarnim stranka održao nakon što je 25. marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija koje je inicirao njegov koalicioni partner Demokratski savez Kosova.

Haradinaj: Održavanje izbora nerazumno zbog pandemije koronavirusa

Održavanje izbora u ovom trenutku nije moguće i to bi bilo nerazumno zbog pandemije koronavirusa, poručio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Hardinaj, nakon konsultativnog sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Hardinaj je ocenio da je najbolje i najbrže rešenje da se nova vlada izglasa u Skupštini Kosova i dodao da će njegova stranka bezuslovno podržati novu vladu, imajući u vidu da je Kosovo u krizi i zbog pandemije.

"Bićemo oprezni, ustav se mora poštovati. Biranje vlade u Skupštini bi trebalo da se održi što pre. Nije vreme za postavljanje uslova i za apetite za vlast”, rekao je Haradinaj.

Prokomentarisao je i uvođenje recipročnih mera prema Srbiji, uz ocenu da su takse sada deo prošlosti.

"ABK nije promenila stav po tom pitanju ali takse su sada deo prošlosti", rekao je Haradinaj.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020