Vesti
Politika

Ljimaj: Izbeći nove izbore

Lider NISMA Fatmir Ljimaj izjavio je nakon konultacija sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem da ustav treba da se poštuje, i dodao da je NISMA spremna da bude deo inkluzivne vlade uz određene uslove.
Ljimaj: Izbeći nove izbore
Fatmir Ljimalj (Foto Kim)

"NISMA je zatražila da se poštuje svaka procedura i Ustav Kosova. Predsednik bi trebalo da pronađe mogućnost da se izbegnu prevremeni izbori", rekao je pored ostalog Ljimaj.

On je dodao da predsednik ne bi trebalo da raspusti Skupštinu Kosova, jer to pravo pripada poslanicima i dodao da se to ne može desiti bez političke volje većine u Skupštini.

Prethodno je Tači održao je konultacije sa drugim parlamentarnim političkim partijama oko formiranja nove vlade Kosova, liderom Alijanse za novo Kosovo Bedžetom Pacolijem, predstavnicima Srpske liste, Alijanse za budućnost Kosova i predstavnicima manjinske Grupe 6 plus.

Tači je konsultativne sastanke sa parlamentarnim stranka održao nakon što je 25. marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija koje je inicirao njegov koalicioni partner Demokratski savez Kosova.

Haradinaj: Održavanje izbora nerazumno zbog pandemije koronavirusa

Održavanje izbora u ovom trenutku nije moguće i to bi bilo nerazumno zbog pandemije koronavirusa, poručio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Hardinaj, nakon konsultativnog sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Hardinaj je ocenio da je najbolje i najbrže rešenje da se nova vlada izglasa u Skupštini Kosova i dodao da će njegova stranka bezuslovno podržati novu vladu, imajući u vidu da je Kosovo u krizi i zbog pandemije.

"Bićemo oprezni, ustav se mora poštovati. Biranje vlade u Skupštini bi trebalo da se održi što pre. Nije vreme za postavljanje uslova i za apetite za vlast”, rekao je Haradinaj.

Prokomentarisao je i uvođenje recipročnih mera prema Srbiji, uz ocenu da su takse sada deo prošlosti.

"ABK nije promenila stav po tom pitanju ali takse su sada deo prošlosti", rekao je Haradinaj.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023