Vesti
Politika

Ljimaj i Krasnići formirali Građansku inicijativu za Kosovo

Bivši poslanik Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj i aktuelni predsednik kosovskog parlamenta Jakup Krasnići formirali su Građansku inicijativu za Kosovo.
Ljimaj i Krasnići formirali Građansku inicijativu za Kosovo
Priština (Foto arhiva KIM)

Na čelo Građanske inicijative došao je Ljimaj, dok je Krasnići izabran za predsednika nacionalnog odbora GIK.

"Građanima Kosova pruzamo novu političku alternativu", rekao je Ljimaj dok je Krasnići poručio da će ta partija otvoriti Kosovu put ka evropskim integracijama i pozvao građane da se priključe novom političkom subjektu.

Inicijativna skupstina GIK je održana u crvenoj sali Palate omladine u Prištini.

Kosovski premijer i lider DPK Hašim Tači je povodom formiranja GIK rekao da je volja svakoga da se politički orijentiše i reorijentiše, dodavši da će DPK bez obzira na to ostati prva politička snaga.

Politički analitičar Ardian Arifaj za TV Klan Kosova je rekao da je definitivno da Tačijeva DPK ulazi u veliku krizu i da ostaje da se vidi kako će on voditi ovu situaciju.

Priključenje GIK najavilo je i nekoliko poslanika DPK što će izazvati posledice za Tačija u skupštini Kosova gde ionako nema većinu, prenose prištinski mediji.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021