Vesti
Politika

Ljimaj i Krasnići formirali Građansku inicijativu za Kosovo

Bivši poslanik Demokratske partije Kosova Fatmir Ljimaj i aktuelni predsednik kosovskog parlamenta Jakup Krasnići formirali su Građansku inicijativu za Kosovo.
Ljimaj i Krasnići formirali Građansku inicijativu za Kosovo
Priština (Foto arhiva KIM)

Na čelo Građanske inicijative došao je Ljimaj, dok je Krasnići izabran za predsednika nacionalnog odbora GIK.

"Građanima Kosova pruzamo novu političku alternativu", rekao je Ljimaj dok je Krasnići poručio da će ta partija otvoriti Kosovu put ka evropskim integracijama i pozvao građane da se priključe novom političkom subjektu.

Inicijativna skupstina GIK je održana u crvenoj sali Palate omladine u Prištini.

Kosovski premijer i lider DPK Hašim Tači je povodom formiranja GIK rekao da je volja svakoga da se politički orijentiše i reorijentiše, dodavši da će DPK bez obzira na to ostati prva politička snaga.

Politički analitičar Ardian Arifaj za TV Klan Kosova je rekao da je definitivno da Tačijeva DPK ulazi u veliku krizu i da ostaje da se vidi kako će on voditi ovu situaciju.

Priključenje GIK najavilo je i nekoliko poslanika DPK što će izazvati posledice za Tačija u skupštini Kosova gde ionako nema većinu, prenose prištinski mediji.Ostale vesti

Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020