Vesti
Politika

Ljiljana Šubarić: Kurtijev cilj je da Srba nema na ovim prostorima

"Кontinuirano nasilje nad našim narodom i institucijama širom Кosova i Metohije od strane Aljbina Кurtija, sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjima, a sada i ogoljenim nasiljem pokazuje jasnu nameru Prištine i konačan cilj Aljbina Кurtija, da Srba nema na ovim prostorima", navela je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Ljiljana Šubarić: Kurtijev cilj je da Srba nema na ovim prostorima
Ljiljana Šubarić (Printskrin Glas Amerike)

Šubarićeva je na svom Fejsbuk nalogu izrazila podršku Srbima na severu Kosova, istakavši da ovih dana reči zabrinutost i neizvesnost najbolje oslikavaju život Srba na Кosovu i Metohiji.

"Strah od onih koji misle da je nasilje način za rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, koji misle da su jednostrani potezi, pretnje i ucene adekvatna zamena za dijalog. Slobodoljubivi srpski narod nikada nije trpeo niti će trpeti gaženje slobode i prava ali neki izgleda ne mogu da shvate da to što pokušavaju da nas zastraše nema efekata koji su oni očekivali. Naprotiv, još odlučnije ćemo nastaviti zalaganje za prava našeg naroda, za mir i slobodu, za poštovanje međunarodnog javnog prava".

Predsednica opštine Gračanica smatra da je odluka "naše braće sa severa Кosova i Metohije da napuste kosovske institucije pravedna i ima za cilj zaštitu naših prava garantovanih sporazumima, ali i ljudskih prava na život dostojan čoveka".

"I mi Srbi sa centralnog Кosova pružamo čvrstu i nepodeljenu podršku našoj braći i sestrama na severu, nikad ujedinjeniji pred sve izazove koji su pred nama. I ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim sve relevantne faktore, da i mi Srbi, na jugu znamo šta moramo učiniti", istakla je Šubarićeva.Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022