Vesti
Politika

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije

Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Fadilj Ljepaja (Foto Kim arhiva)

„Srpska strana je u pregovore ušla sa idejom da povrati Kosovo u svoj sastav, što Kosovo nikada nije prihvatalo i ne može prihvatiti jer je Kosovo realnost koja je priznata od strane više od polovine zemalja sveta i što je najvažnije njegovi građani su tako odlučili da bude“, kazao je Ljepaja za RTV Kim povodom osme godišnjice od potpisivanja Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

On je mišljenja da bi Srbija trebalo da se pobrine za bolje međususedske odnose ali i za poboljšanje pozicije Srba na Kosovu.

„Ja mislim da će srpska vlada krenuti brzo u dijalog sa kosovskom zajednicom u rešavanju svih nesuglasica koje postoje među srpske zajendice i centralnih vlasti na Kosovu. Što se dogovora tiče, srpska vlada treba da ide na razgovor sa kosovskom stranom kao ravnopravnim učesnikom kako bi se postigla normalizacija odnosa između dva suseda i koje treba da vodi ka međusobnom priznanju“, kaže Ljepaja.

Analitičar veruje da su obični građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma. „Tenzije su opale, Srbi su ipak bar formalno ušli u insititucije i rade na tome da postignu svoje ciljeve i svoja prava. Noramlno, sve to ide pod diktatom iz Beograda ali na kraju krajeva kada se to radi unutar sistema, to dobija drugi karakter“, kaže on.

Tvrdi da je osim normalizacije političkih odnosa došlo i do poboljšanja komunikacije između običnih građana. „Opao je pritisak između običnih ljudi, posebno na severu“.

„Mislim da je prošlo vreme tih tvrdih granica i tvrih stavova i neprijateljstava između suseda. Jednostavno, imamo zajedničke interese prema Evropi, a Srbija ima interese za infrastrukturu na Kosovu i ja mislim treba raditi na zajendičkim interesima i zajendičkom putu ka Evropi kao susedi koji su se posle rata pomirili“.

Na pitanje, da li su se zaista pomirili, Ljepaja odgovara: „Ja mislim da priznanje donosi opšte pomirenje“, kaže Ljepaja.

Prištinski analitičar je mišljenja da Srbi na Kosovu mogu doprineti mnogo da se odnosi između Kosova i Srbije poboljšaju.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021