Vesti
Politika

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije

Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Fadilj Ljepaja (Foto Kim arhiva)

„Srpska strana je u pregovore ušla sa idejom da povrati Kosovo u svoj sastav, što Kosovo nikada nije prihvatalo i ne može prihvatiti jer je Kosovo realnost koja je priznata od strane više od polovine zemalja sveta i što je najvažnije njegovi građani su tako odlučili da bude“, kazao je Ljepaja za RTV Kim povodom osme godišnjice od potpisivanja Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

On je mišljenja da bi Srbija trebalo da se pobrine za bolje međususedske odnose ali i za poboljšanje pozicije Srba na Kosovu.

„Ja mislim da će srpska vlada krenuti brzo u dijalog sa kosovskom zajednicom u rešavanju svih nesuglasica koje postoje među srpske zajendice i centralnih vlasti na Kosovu. Što se dogovora tiče, srpska vlada treba da ide na razgovor sa kosovskom stranom kao ravnopravnim učesnikom kako bi se postigla normalizacija odnosa između dva suseda i koje treba da vodi ka međusobnom priznanju“, kaže Ljepaja.

Analitičar veruje da su obični građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma. „Tenzije su opale, Srbi su ipak bar formalno ušli u insititucije i rade na tome da postignu svoje ciljeve i svoja prava. Noramlno, sve to ide pod diktatom iz Beograda ali na kraju krajeva kada se to radi unutar sistema, to dobija drugi karakter“, kaže on.

Tvrdi da je osim normalizacije političkih odnosa došlo i do poboljšanja komunikacije između običnih građana. „Opao je pritisak između običnih ljudi, posebno na severu“.

„Mislim da je prošlo vreme tih tvrdih granica i tvrih stavova i neprijateljstava između suseda. Jednostavno, imamo zajedničke interese prema Evropi, a Srbija ima interese za infrastrukturu na Kosovu i ja mislim treba raditi na zajendičkim interesima i zajendičkom putu ka Evropi kao susedi koji su se posle rata pomirili“.

Na pitanje, da li su se zaista pomirili, Ljepaja odgovara: „Ja mislim da priznanje donosi opšte pomirenje“, kaže Ljepaja.

Prištinski analitičar je mišljenja da Srbi na Kosovu mogu doprineti mnogo da se odnosi između Kosova i Srbije poboljšaju.Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021