Vesti
Politika

Ljajić: Zbog taksi Srbija dnevno gubi milion i 39.000 evra

Zbog taksi koje je uvela Priština, srpska privreda dnevno gubi million i 39.000 evra, kaže potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić, ističući da je najviše izgubila domaća prehrambena industrija jer su srpske kompanije, u ovom period, gotovo potpuno istisnute sa Kosova.
Ljajić: Zbog taksi Srbija dnevno gubi milion i 39.000 evra
Rasim Ljajić (Foto Tanjug)

"Za skoro 14 meseci trajanja taksi, na teritoriju KiM otpremljeno je manje robe iz centralne Srbije u vrednosti od 435 miliona evra, u odnosu na isti period pre uvođenja taksa", rekao je Ljajić za Novosti, prenosi Tanjug.

On je naveo da su poziciju srpskih kompanija zauzele kompanije iz Grčke, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Turske i Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima bez EU, SAD, Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN, teško je očekivati održivo rešenje za Kosovo i ocenio da će neka vrsta "Dejtona" biti potrebna kad god ovo pitanje dođe na dnevni red.

Ljajić je kazao da svako rešenje za Kosovo deluje kao utopističko, iz nekoliko razloga, od kojih je prvi to što još nema nove vlade u Prištini i što je u ovom trenutku teško reći "da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi".

"Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prištine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja", navodi Ljajić.Ostale vesti

Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
  • 27.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020
Hoti traži ukidanje takse
Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
  • 26.02.2020
Tači sa Palmerom o konačnom sporazumu
Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom.
  • 26.02.2020
Pet godina najavljivanja izgradnje auto puta
Izgradnjom auto puta Niš-Priština omogućilo bi se brže i kvalitetnije putovanje, smatraju meštani i prevoznici u Gračanici i nadaju se da će ova ideja uskoro biti realizovana.
  • 25.02.2020