Ljajić: Zbog takse gubici skoro 400 miliona evra

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je za proteklih godinu dana, otkako je Priština uvela takse na srpsku robu, na Kosovo izvezeno manje srpske robe u vrednosti 395,7 miliona evra, prenosi Beta.

Podeli ovaj članak sa:
  • Rasim Ljajić (Foto Tanjug)

Prema njegovim rečima najveća je šteta što će biti teško da se ta roba ponovo plasira na kosovsko tržište kada se takse ukinu.

Ljajić je, gostujući na Radio televiziji Srbije, rekao da su najveće gubitke zbog taksi, u periodu od 21. novembra prošle do 21. novembra ove godine, pretrpeli NIS i Železara iz Smedereva.

Ministar je rekao da na Kosovu više i nema proizvoda prehrambene industrije iz centralne Srbije, a u isto vreme, duplo je porastao izvoz na Kosovo robe iz Grčke, Mađarske, Bugarske, Hrvatske i Slovenije kao i za 50 odsto iz Makedonije.

Ljajić je naveo i da su gubitnici kupci na Kosovu jer skuplje plaćaju robu koja je tu došla kao zamena, čime se samo pokazuje da su takse bile političko-populistički potez protivan ekonomskoj logici.

Na pitanje o "malom Šengenu", i da li u njega može da se uključi Kosovo, on je rekao da ideja "malog Šengena" nije da se prave dogovori sa bilo kojom zemljom pojedinačno.

"Ovo je ideja tri zemlje, a otvorena je i za druge ekonomije zapadnog Balkana, dakle i za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i za Kosovo", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, zamisao je da svi budu deo te ideje, ali da Kosovo ne želi da bude njen deo.

"Nije ovo politički savez već ekonomska logika", rekao je Ljajić, navodeći da svi od toga mogu da imaju korist.

Kako je naveo, kupci bi imali jeftiniju robu zbog veće konkurencije, lakše bi se dolazilo do radne snage, a puno bi se uštedelo na troškovima transporta jer najviše vremena prođe u čekanju na granicama.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane