Vesti
Politika

Ljajić: Najava Prištine o taksama Tirani je igra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je pretnja Prištine Tirani o uvođenju taksi na albanske proizvode poput taksi Srbiji i BiH, klasična ekonomska igra u čijoj pozadini stoje interesi pojedinih lobija i da ta mera nije politički motivisana, kao što je slučaj sa uvođenjem taksi Srbiji.
Ljajić: Najava Prištine o taksama Tirani je igra
Rasim Ljajić (Foto mc.rs)

Priština je najavila da će, ako Albanija u naredna dva meseca ne ukine prepreke za nesmetani izvoz brašna, piva i krompira sa Kosova, Tirani nametnuti uvećane takse na albanske proizvode.

"To je klasično ekonomska igra i interesi pojedinih lobija, posebno onih koji se bave proizvodnjom trgovine ta tri proizvoda - piva, krompira i brašna", kaže Ljajić za Tanjug.

Ljajić je uveren da ove mera neće biti uvedene, jer one protiv Srbije donose političke poene, a protiv Albanije političku štetu.

Reč je o političkoj pretnji kako bi se postigao određeni ekonomski interes ili u najboljem slučaju da bi se sprečile dugotrajne procedure na granicama prilikom izvoza više proizvoda, a posebno brašna, krompira, piva za koje se traže i dodatni sertifikati, dozvole...

"Neće biti nikakvih taksi, nikakvih ekonomskih mera, nikakvih kontramera prema Albaniji, jer bi to donelo političku štetu onima koji bi to uveli, a manje od godinu dana pre izbora, mislim da niko u takvu avanturu neće da se upušta", kaže Ljajić.

Privremene prištinske vlasti su, prema oceni Ljajića, sahranili CEFTA sporazum.

Ministar kaže da ne samo da ga ne primenjuju, već su praktično blokirali i sve dodatne protokole koji su trebali da budu potpisani.

"Protokol 5 o olakšavanju trgovine jedino nije ratifikovan na Kosovu, protokol 6 o trgovini uslugama je usaglašen, ali se dalje od toga nije išlo, jer mora da se sprovede unutrašnja procedura u parlamentima, a kod njih nije", navodi Ljajić.

Takođe, dodaje, da za protokol sedam većina zemalja u regionu nije imenovala ni pregovaračke timove, dok je u Srbiji imenovan pregoivarački tim, a održan je i pripremni sastanak tog tima.

"Tu ne postoji spremnost ni Kosova, a čini mi se i nekih drugih da se u to ozbiljnije uđe. CEFTA je na nekoj vrsti infuzije, praktično klinički mrtva, jer sve ovo što se sada događa sa uvođenjem taksi i različitih vrsta mera i kontramera govori o nefunkcionalnosti tog sporazuma", kaže Ljajić.

Ministar navodi i da od početka Srbija zagovara ideju da se ide u takozvani sporazum CEFTA plus, što znači stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, a što je i deo Berlinskog procesa.

"Umesto da idemo ka tome, mi smo krenuli da idemo u rikverc", kaže Ljajić.

Ministar naglašava da je neophodno uključivanje Evropske komisije da se održi CEFTA sporazum.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020