Ljajić: Cena "zamrznutog konflikta" ne bi bila niska

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da je dobar deo javnosti protiv bilo kakvih pregovora o rešavanju kosovskog pitanja i da se to do sada nikada nije dogodilo.

Podeli ovaj članak sa:
 • Rasim Ljajić (Foto mc.rs)

Rasim Ljajić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je dobar deo javnosti protiv bilo kakvih pregovora o rešavanju kosovskog pitanja.

"Činjenica je i to se do sada nikada nije dogodilo, da imamo dobar deo nevladinog sektora, opozicionih stranaka koje su protiv bilo kakvih pregovora o rešavanju kosovskog pitanja, računajući da će za nekih 100 ili 200 godina doći bolje okolnosti kada se treba o tome razgovarati. Milošević je pregovarao oko ovog pitanja iako pogrešno i loše ali je pregovarao. Posle 2000. godine, Koštunica nije išao na pregovore zato što je voleo već što je znao da mora da se pokuša da se taj problem reši. Sam čin pregovora kao način rešavanja ovog problema nikada se nije dovodio u pitanje", ističe Ljajić.

Kaže da dobar deo političke elite zagovara tkz. "zamrznuti konflikt".

"Ne može da bude niska cena ukoliko se zaustavi sve ono što je Srbija učinila u poslednjih 15 ili 20 godina u pravcu reformi, evropskih integracija, oporavke naše ekonomije...Ta cena zamrznutog konflikta jeste i ova, šta posle tog konflikta, da li pregovarate ili šta onda nudite ili mislite ponovo da ratujete da bi sa vojskom i policijom ušli na KiM...ne postoji treći način. To je ogromna cena", napominje ministar Ljajić.

Smatra, kaže, da nema apsolutno nikakvih disonantnih tonova u Vladi da je rešenje potrebno, da treba pregovarati i da treba dati punu podršku našem pregovračkom timu.

"Postoje različiti pogledi, a poziv na unutrašnji dijalog je motivisan time da svaka stranka, svaki značajniji subjekat u ovom društvu kaže šta o tome misli. Nije problem da se iznesu različita mišljenja, ali je problem kad Srbija ne zna šta hoće. Prvi put je Srbija izašla sa predlozima, a niko ne zna šta će na kraju od svega toga biti", objašnjava Rasim Ljajić.

Kaže da Srbija sa velikom zabrinutošću prati situaciju sa turskom lirom.

"U kontaktu smo sa mnogim privrednicima koji su pokazali interes za ulaganje u Srbiju. Troškovi rada za njih su sada manji, ova nesigurnost za njih nije dobra i verovatno će razmišljati da možda razmeste deo proizvoidnje. Interes bi bio svima da se ova situacija stabilizuje što pre i da nastavimo pozitivan trend dolaska turskih investitora", dodaje ministar.

Ističe da je evidentno da problem sa carinskim plombama postoji samo na granici sa Hrvatskom.

"Ono što je ideja je da se nadležne institucije svih zemalja pogođenih ovim merama sastanu. Nisu samo srpski prevoznici pogođeni, već i makedonski, bugarski, turski. Jedino što može da se uradi je da se zaobiđe Hrvatska što povećava opet troškove transporta ali ne može problem trajno da se reši na taj način već da Hrvatska revidira tu svoju odluku", kaže Ljajić.

Napominje da njegova stranka neće učestvovati na izborima za Savete nacionalnih manjina i nada se da učesnici neće politizovati Savete.

"Nećemo učestvovati jer za nas glasaju i Srbi i Bošnjaci i ne možemo da budemo malo riba, malo devojka. Svaka politizacija nacionalnih saveta je štetna i nije u skladu sa onim što zakon predviđa a to su poslovi informisanja, kulture, obrazovanja, službene upotrebe jezika i ništa drugo", kaže Ljajić.

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane