Vesti
Politika

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Rasim Ljajić (Foto SDP Srbije)

Ljajić je u izjavi za agenciju Beta ocenio da je u ostrašćenom društvu obesmišljen svaki dijalog, a da bez dijaloga i razgovora društvo klizi ka neminovnoj konfrontaciji.

"Zato je bolje i da idemo na nove izbore, nego da imamo ovakve situacije koje će se ponavljati u najvišem zakonodavnom domu. Uveren sam da će građani Srbiji na tim izborima adekvatno vrednovati učinak svake pojedinačne stranke i sankcionisati one koji ovakvim incidentima vode ka nepotrebnoj i štetnoj radikalizaciji našeg društva", ocenio je on.

Ljajića je podsetio da je u Skupštini i do sada bilo incidentnih situacija, ali se "nikada nije desilo da se opozicija na ovakav način odnosi prema predsedniku države, koji je došao da izlaže ideje vezane za francusko-nemački plan".

Ljajić je naveo da je opozicija prvo tražila debatu o Kosovu, a da je, kada ju je dobila, "ponudila samo parole kojima tobož brani Kosovo i incidente koje je izazvala u Skupštini".

"Očigledno je da se parolama Kosovo ne može odbraniti, ali opozicija je uspela da skrene pažnju i domaće i svetske javnosti scenama iz parlamenta, gde okružuju, napadaju, psuju, zvižde i vređaju predsednika države", kazao je Ljajić.

On je najavio da će SDP Srbije pružiti punu podršku Vučiću u nastavku pregovora sa predstavnicima međunarodne zajednice i institucija u Prištini o predloženom francusko-nemačkom planu.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023