Ljajić: Bespredmetno o učešću Srpske u kosovskoj vladi

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je rasprava koja se u javnosti vodi o učešću Srpske liste u novoj kosovskoj vladi "potpuno bespredmetna i čak i kontraproduktivna".

Podeli ovaj članak sa:
  • Rasim Ljajić (Foto N1)

"Slobodan Milošević je devedesetih godina hteo da pregovara sa onim Albancima koje je sam odabrao za pregovarače, pa smo videli kako se to završilo", rekao je Ljajić u izjavi za Tanjug.

Ljajić dodaje da su kosovski Albanci na nedavnim izborima većinski podržali takozvanu "ratnu koaliciju", tako da su, prema njegovim rečima, "i Srbi i sve druge nacionalne zajednice mogle da se pridruže toj koaliciji, ili da izazovu nove izbore, na kojima bi izvesno pobedio Aljbin Kurti, koji bi verovatno i sam mogao da sastavi novu vladu".

"U vladi na čijem čelu je Haradinaj, Srbi, Bošnjaci, Turci, Romi i Goranci će imati važan glas u donošenju odluka, dok bi u slučaju novih izbora i nove većine sve nacionalne zajednice bile samo dekor, kao što su bile i u svim dosadašnjim kosovskim vladama", smatra potpredsednik Vlade Srbije.

Uostalom, podsetio je Ljajić, Srbi su i do sada bili u Tačijevoj vladi "u kojoj se skoro ništa nisu pitali, jer od njih ništa nije ni zavisilo, dok će u Haradinajevoj vladi imati neuporedivo veći uticaj i čak će zbog rasporeda snaga u parlamentu i broja mandata koji su osvojili moći i da sruše tu vladu".

Ocenio je i da novoizabrana kosovska vlada "verovatno neće dugo trajati" ali i da je ovo jedini način da Srbi i druge nealbanske zajednice povećaju svoj uticaj, a samim tim poboljšaju i kvalitet života na KiM.

"Između pragmatizma i populizma, Srbi i druge liste nacionalnih zajednica izabrali su ovo prvo, i to je jedini način političkog ponašanja koji im garantuje opstanak i razvoj", zaključio je Ljajić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane