Vesti
Politika

Lipavski: Normalizacija odnosa bitna za proces integracije u EU

Češka podržava dijalog Beograda i Prištine i očekuje da obe strane implementiraju postignute sporazume, kazao je u Prištini ministar spoljnih poslova ove zemlje Jan Lipavski.
Lipavski: Normalizacija odnosa bitna za proces integracije u EU
Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski i Prvi potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim)

"Želim da istaknem da je normalizacija odnosa bitan aspekt za proces evropskih integracija. Bez ostvarivanja uspeha u ovoj oblasti ne možemo da ostvarimo uspeh ni u približavanju EU. Želim da izrazim punu podršku specijalnom predstavniku EU gospodinu Lajčaku koji pomaže Kosovu i Srbiji da normalizuju odnose. Nadam se da proces može da doprinese da obe strane poštuju i implementiraju sve sporazume u dijalogu", kazao je Lipavski nakon susreta sa zamenikom kosovskog premijera i kosovskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Lipavski se nalazi u prvoj zvaničnoj poseti Prištini, a ova poseta dolazi tokom češkog predsedavanja EU. Pred Savetom Evrope uskoro će se raspravljati o liberalizaciji viza za Kosovo.

"Naša poruka za građane Kosova je da vaša zemlja može da računa na podršku Češke po pitanju vladavine prava, da postane članica međunarodnih organizacija uključujući EU i NATO", rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski.

Lipavski je istakao da je Zapadni Balkan uključujući i Kosovo, jedan od regionalnih prioriteta za EU.

"Naši napori se usresređuju na ostvarivanju napretka u procesu integrisanja, a to uključuje i pitanje vizne liberalizacije. Tu treba još rada ali smo na dobrom putu i nadamo se da ćemo naći načina za političku podršku kako bi se ovaj proces završio. Tu su neki tehnički procesi koji će rezultirati pozitivnom odlukom za Kosovo. Češko predsedništvo radi na ovom polju i mi to podržavamo", rekao je Lipavski na konferenciji za novinare u Prištini.

Besnik Bisljimi se zahvalio Lipavskom čija je zemlja, kako je kazao, viznu liberalizaciju za Kosovo postavila visoko na agendi.

"Koliko znam Kosovo će biti na agendi 13. oktobra. Ovo je veoma važan korak ali ne i konačan korak za liberalizaciju viza, tu je još pet procedura, ali imamo veliko poverenje da će Republika Češka unaprediti ovaj proces tokom njihovog predsedavanja i da ćemo imati vrlo pozitivnu poruku za putovanje bez viza", rekao je Bisljimi.

Glavni kosovski pregovarač u dijalogu sa Srbijom istakao je u razgovoru sa češćkim ministrom da je Kosovo konstruktivno po pitanju pregovora sa Srbijom.

"Uvek smo spremni da ponudimo rešenja i ideje koje bi doprinosile punoj normalizaciji. Normalizacija je proces koji treba da ima jasne rezultate, rokove i jasne principe. U dijalogu kojim posreduje EU imamo jasne mehanizme", rekao je Bisljimi.

Lipavski se nakon Bisljimija sastao i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a predviđen je i sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

 Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022