Vesti
Politika

Linta: Prištinska rezolucija suluda, ali očekivana odluka

"Usvajanje Rezolucije o lažnom genocidu Srbije na Kosovu 1998/99. godine samo je jedna u nizu suludih, ali očekivanih odluka vlasti u Prištini", ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Linta: Prištinska rezolucija suluda, ali očekivana odluka
Miodrag Linta (Foto Medija centar BG)

"Glavni razlog za donošenje takvih odluka jeste politika dvostrukih standarda zapadnih sila koje su priznale lažnu državu Kosovo i koje suštinski odobravaju nerazumne i iracionalne odluke vlasti u Prištini", dodao je Linta u saopštenju.

Istakao je da je svima jasno da albanski političari u Prištini, među kojima je značajan broj ratnih zločinaca, ne žele dijalog o pronalaženju kompromisnog rešenja čiji bi temelj bili Ustav Srbije i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Linta je ukazao na to da Srbija treba da uporno insistira na stavu da tzv. Kosovo nije suverena država i da je na osnovu Rezolucije 1244 pod protektoratom UN.

Kaže da "u skladu s navedenim stavom, Ministarstvo spoljnih poslova treba da pokrene novu diplomatsku ofanizivu s ciljem da što veći broj država, među kojima posebno članice Evropske unije, povuku priznanje tzv. države Kosovo".

"Pored toga, Srbija treba da se što češće obraća Savetu bezbednosti, organima Evropske unije, međunarodnim organizacijama i drugim centrima moći s ciljem očuvanja privatne i državne imovine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. U pitanju je jedna od ključnih i najvažnijih tema bez čijeg rešavanja nije moguće da bude postignuto kompromisno rešenje Srbije sa vlastima u Prištini", naveo je Linta.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020