Vesti
Politika

Lideri Z.Balkana sutra sa Boreljom – putuje Vučić, Prištinu predstavlja Gervala

Lideri sa Zapadnog Balkana boraviće sutra u Briselu kako bi prisustvovali neformalnoj večeri na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja, potvrdili su medijima iz EU. Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da će Prištinu predstavljati Donika Gervala, a dok beogradski mediji uveliko javljaju da će večeri prisustvovati i srpski predsednik.
Lideri Z.Balkana sutra sa Boreljom – putuje Vučić, Prištinu predstavlja Gervala
EU (Foto novosti.rs)

Sutra se u Briselu održava neformalna večera predstavnika Zapadnog Balkana i Žozepa Borelja, potvrdio je portparol EU, Peter Stano za Tanjug i Gazeta Express.

„Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nastavlja tradiciju pozivanja lidera sa Zapadnog Balkana na neformalnu večeru dva puta godišnje kako bi razgovarali o budućnosti regiona i ključnim izazovima sa kojima se on suočava. To uključuje situaciju u regionu i odnose između EU i Zapadnog Balkana, očekivanja za članstvo u EU i širi geopolitički kontekst“, naveo je Stano.

Portparol podseća da je prethodna neformalna večera održana u septembru 2021. u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, a prva pod mandatom Borelja 18. maja prošle godine.

Express piše da Stano u svom odgovoru nije naveo detalje o tome ko će predstavljati Prištinu, ali i prenosi da je portparol EU naveo da se učešće obično odvija na nivou lidera (predsednika) ili premijera.

Iako je pre sat vremena objavio da je neizvesno da li će Kurti ili Osmani prisustvovati večeri, jer se oboje nalaze u zvaničnoj poseti Americi, ovaj medij je u međuvremenu javio da je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova potvrđeno da će Prištinu predstavljati Donika Gervala.

Beogradski medij su takođe javili da će Prištinu predstavljati Gervala.

Tanjug piše i da će večeri prisustvovati predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao i da su dolazak pored njega potvrdili i predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kao i predsedavajući Savetom ministara BiH, Zoran Tegeltija.

Ova agencija dalje navodi da će Vučić pred zajedničku večeru sa liderima zapadnobalkanske šestorke, koja je planirana za 20:30, oko 20 časova sastati sa visokim predstavnikom EU Žosepom Boreljom.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, Tanjuga takođe piše da će fokus razgovora biti na ratu u Ukrajini.

Tema će biti, kako taj izvor prenosi i „posledice ruske agresije“ kako na regionalnu bezbednost i tako i na evropsku ekonomiju, ali i usklađivanje politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na „najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata“, javlja ova agencija.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022