Vesti
Politika

"Lideri da prestanu sa uticanjem na sud i upošljavanjem rodbine"

"Kosovski lideri moraju da se bore protiv korupcije i da prestanu da vrše uticaj na sudske organe", rekla je povodom predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u kratkom intervjuu za RTV Kim savetnica za politička i ekonomska pitanja u ambasadi SAD-a u Prištini Džesika Jarčev.
Ilustracija (Foto morguefile.com)

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se 09. decembra sa ciljem da se ukaže na rasprostranjenost te negativne društvene pojave i promovišu efikasnije mere za njeno suzbijanje. Na Kosovu će od 09. do 14. decembra nizom aktivnosti biti obeležena Nedelja borbe protiv korupcije.

U susret ovim događajima, Džesika Jarčev je navela da je borba protiv korupcije "važna za građane Kosova" i podsetila da "vizna liberalizacija zavisi od toga koliko se, zapravo, Kosovo trudi u toj borbi".

"Zakoni su dobri, ali njihova primena nije adekvatna. Kosovski lideri moraju da se bore protiv korupcije. Moraju da prestanu da vrše uticaj na sudske organe i upošljavaju rodbinu, jer taj posao treba da obavljaju kvalifikovani radnici. Moraju prestati sa punjenjem džepova kroz javne nabavke", kazala je Jarčeva, dodajući je da je borba protiv korupcije dugoročni globalni izazov.

"Međutim, korak po korak, prostor za korupciju može da se smanji. Kosovo je ostvarilo značajan napredak u povećanju transparentnosti u oblasti zapošljavanja i nabavki u javnim institucijama. Informacije o aktivnostima u Skupštini i o slučajevima koji se vode u sudu su dostupni na internetu. Sada je pitanje šta će javnost i institucije uraditi sa tim informacijama. Trebalo bi pozvati službenike na odgovornost za njihove odluke dok su na položajima. Mediji i civilno društvo treba u javnost da iznose slučajeve korupcije i da zahtevaju odgovor", smatra Jarčeva.

"Međunarodna zajednica snažno podržava Kosovo u borbi protiv korupcije", kazala je savetnica za politička i ekonomska pitanja u ambasadi SAD-a u Prištini i zaključila da "Kosovo samo mora da odradi težak posao".

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 9. decembra 2004. pošto su godinu dana ranije Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Države, članice UN, su prihvatanjem Konvencije protiv korupcije izrazile zabrinutost zbog ozbiljnosti problema i pretnji koje korupcija predstavlja za stabilnost i bezbednost društva, podrivanja sistema i ugrožavanja održivog razvoja i vladavine prava.

Konvencijom je ukazano da korupcija nije lokalna stvar jedne države, već da ona prelazi granice i da pogađa i druga društva i privredu.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020