"Lideri da prestanu sa uticanjem na sud i upošljavanjem rodbine"

"Kosovski lideri moraju da se bore protiv korupcije i da prestanu da vrše uticaj na sudske organe", rekla je povodom predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u kratkom intervjuu za RTV Kim savetnica za politička i ekonomska pitanja u ambasadi SAD-a u Prištini Džesika Jarčev.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto morguefile.com)
 • Džesika Jarčev (Foto Kim)

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se 09. decembra sa ciljem da se ukaže na rasprostranjenost te negativne društvene pojave i promovišu efikasnije mere za njeno suzbijanje. Na Kosovu će od 09. do 14. decembra nizom aktivnosti biti obeležena Nedelja borbe protiv korupcije.

U susret ovim događajima, Džesika Jarčev je navela da je borba protiv korupcije "važna za građane Kosova" i podsetila da "vizna liberalizacija zavisi od toga koliko se, zapravo, Kosovo trudi u toj borbi".

"Zakoni su dobri, ali njihova primena nije adekvatna. Kosovski lideri moraju da se bore protiv korupcije. Moraju da prestanu da vrše uticaj na sudske organe i upošljavaju rodbinu, jer taj posao treba da obavljaju kvalifikovani radnici. Moraju prestati sa punjenjem džepova kroz javne nabavke", kazala je Jarčeva, dodajući je da je borba protiv korupcije dugoročni globalni izazov.

"Međutim, korak po korak, prostor za korupciju može da se smanji. Kosovo je ostvarilo značajan napredak u povećanju transparentnosti u oblasti zapošljavanja i nabavki u javnim institucijama. Informacije o aktivnostima u Skupštini i o slučajevima koji se vode u sudu su dostupni na internetu. Sada je pitanje šta će javnost i institucije uraditi sa tim informacijama. Trebalo bi pozvati službenike na odgovornost za njihove odluke dok su na položajima. Mediji i civilno društvo treba u javnost da iznose slučajeve korupcije i da zahtevaju odgovor", smatra Jarčeva.

"Međunarodna zajednica snažno podržava Kosovo u borbi protiv korupcije", kazala je savetnica za politička i ekonomska pitanja u ambasadi SAD-a u Prištini i zaključila da "Kosovo samo mora da odradi težak posao".

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 9. decembra 2004. pošto su godinu dana ranije Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Države, članice UN, su prihvatanjem Konvencije protiv korupcije izrazile zabrinutost zbog ozbiljnosti problema i pretnji koje korupcija predstavlja za stabilnost i bezbednost društva, podrivanja sistema i ugrožavanja održivog razvoja i vladavine prava.

Konvencijom je ukazano da korupcija nije lokalna stvar jedne države, već da ona prelazi granice i da pogađa i druga društva i privredu.

Ostale vesti

 • Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kritikovao je odluku Vrhovnog suda Kosova kojom se potvrđuje ranije doneta odluka Centralne izborne komisije da je glasanje na predstojećim izborima moguće samo sa kosovskim ličnim dokumentima.

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane