Liberija povukla priznanje Kosova

Republika Liberija obavestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da poništava ranije priznanje Kosova. Notu o povlačenju priznanja ministru Ivici Dačiću predao je ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej.

Podeli ovaj članak sa:
 • Gbezongar Milton Findlej i Ivica Dačić (Foto Tanjug)

U noti upućenoj srpskom MSP-u, zvanična Monrovija (glavni grad Liberije) navodi da je kosovsku nezavisnost ranije priznala "na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju za južnu pokrajinu Kosovo".

Budući da su se okolnosti dijalogom u Briselu bitno izmenile, Liberija je poništila priznanje Kosova do okončanja dijaloga i dogovora Prištine i Beograda.

"Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu s tim, Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU", navodi se u noti.

Republika Liberija će poštovati pravične rezultate pregovora koji budu ostvareni između Beograda i Prištine.

Dodaje se da će Republika Liberija u potpunosti podržati dve strane tako što će glasati u korist rešenja dogovorenog u Generalnoj skupštini UN.

Liberija je Kosovo priznala 30. maja 2008. godine.

Dačić zahvalio Liberiji

Izrazio je neizmernu zahvalost Liberiji što razume poziciju Srbije.

Istakao je da je to za nas veoma važno, ali i za ukupan proces dijaloga, jer pokazuje da sve strane moraju da učine napore da se dođe pravednog i kompromisnog rešenja.

"Ovo je dokaz da je proces povlačenja priznanja Kosova u punom zamahu. Nastavićemo da radimo na tome zato što želimo da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja", poručio je Dačić.

On je sa liberijskim ministrom potpisao šest sporazuma – Sporazum o prijateljstvu i saradnji Srbije i Liberije, Sporazum o ekonomskoj saradnji dve vlade, Sporazum o saradnji u oblasti turizma, Memorandum o razumenju ministarstava inostranih poslova dve zemlje o političkim konsultacijama, Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Sporazum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Spoljnopolitičkog instituta Ministarstva inostranih poslova Liberije.

Dačić je podvukao da je Srbija ponosna na istoriju dobrih odnosa sa Liberijom, koji datiraju još iz doba bivše Jugoslavije, kao i zajedničkih aktivnosti u okviru Pokreta nesvrstanih.

Sledeće godine, kako je rekao, proslavićemo šest decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Podsetio je da je Liberija prva nezavisna zemlja u Africi, koja svoju nezavisnost ima još iz 19.veka.

"Veoma sam zadovoljan što je došllo do inovacije ugovorne regulative, da sarađujemo i na političkom i svakom drugom planu", poručio je Dačić.

Ostale vesti

 • Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući najnovije kritike ideje o razgraničenju episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija, da bi takve kritičare imao mnogo toga da pita, u vezi s "otcepljenjem Crge Gore ili jednostavnim progašlenjem nezavinosti Kosova" i šta su oni tada radili.

 • Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzava pregovore o razgraničenju i da bi sporazum Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo da bude objavljen u prva četiri meseca 2019. godine.

 • "Pitanje prijema Kosova u Unesko nije rešeno"

  Doskorašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je za "Radio Beograd" da pitanje prijema Kosova i Metohije u toj instituciji nije rešeno. Očekuje da će naredne godine ponovo biti pokrenut zahtev za prijem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane