Vesti
Politika

Liberalizacija viza za Kosovo na sastanku radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra

Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Saveta Evrope 13. oktobra, potvrdili su diplomatski izbori za Radio Slobodna Evropa. Prema istim izvorima, češko predsedništvo EU već je poslalo pismo državama članicama kao najavu za razgovore na ovu temu.
Liberalizacija viza za Kosovo na sastanku radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra
Ilustracija (Foto istock)

Radio Slobodna Evropa je ima uvid u taj dokument, koji pokazuje želju Češke da sve zemlje članice EU postignu interni konsenzus za podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

"Pošto češko predsedništvo smatra da su razlozi u vezi sa spoljnom politikom za liberalizaciju viznog režima za Kosovo ubedljivi, ono se nada da će sve zemlje članice EU postići unutrašnji politički dogovor o ovom pitanju", navodi se u tom dokumentu.

Češko predsedništvo pominje liberalizaciju viza za Kosovo kao primer kako EU može da poveća kredibilitet u regionu.

"Liberalizacija viza je ključni element u procesu integracije Kosova u EU, koji već odavno kasni. Kosovo je jedina država na Zapadnom Balkanu (i jedna od retkih zemalja u Evropi) koja još uvek nije obezbedila bezvizni režim sa EU. Ova činjenica ima značajan negativan uticaj na atmosferu u zemlji i na stavove građana Kosova po pitanju ispravnosti i kredibiliteta EU", navodi se u pismu.

Češko predsedništvo EU navodi da očekuje od Evropske komisije da potvrdi pozitivno mišljenje o liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

"Češko predsedništvo je u bliskom kontaktu sa Evropskom komisijom. Dogovorili smo tehničko ažuriranje mape puta za liberalizaciju viznog režima koje bi obuhvatilo period od izveštaja objavljenog 2018. godine. Ovo tehničko ažuriranje trebalo bi da bude predstavljeno radnoj grupi za vize u oktobru", navodi se u pismu.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022