Vesti
Politika

Liberalizacija viza kasni zbog blokade Skupštine Kosova

Suspenzija rada Skupštine Kosova će direktno uticati na proces liberalizacije viza, pišu kosovski elektronski mediji.
Liberalizacija viza kasni zbog blokade Skupštine Kosova
Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Skupština Kosova trebalo bi da razmatra nekoliko zakonskih rešenja koja se odnose na ispunjenje uslova za viznu liberalizaciju.

Funkcioneri Evropske unije (EU) na Kosovu čekaju formiranje nove vlade kako bi nastavili sa ispunjavanjem preporuka koje je dala Evropska Komisija (EK), prenosi portal "Koha net".

Takodje, Evropska Komisija nije odredila datum kada bi mogla da pošalje verifikacionu misiju za ocenu ispunjavanja kriterijuma za
liberalizaciju viznog režima, nakon što je prošlog meseca objavila izveštaj o stanju u ovom procesu.

U Ministarstvu evropske integracije rekli su da analiziraju izveštaj i da će do kraja avgusta sačiniti plan delovanja za ispunjenje tih preporuka, ali bi taj proces mogao da bude blokiran dok Skupština Kosova ne bude mogla da normalno obavlja svoje aktivnosti.

Koordinator za liberalizaciju viznog režima, Besnik Vasoli je rekao da ima nekoliko zakona koji čekaju da budu usvojeni u Skupštini Kosova.

"Ispunjenje preporuka će zavisiti od usvajanja ovih zakona. U svakom slučaju očekujemo da neće biti zastoja u tom smeru i da će tokom ovog meseca biti dostavaljen nacrt plana delovanja Evropske Komisije kako bi kasnije u septembru on bio usvojen u Vladi Kosova", rekao je Vasoli.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023