Vesti
Politika

Liberalizacija viza kasni zbog blokade Skupštine Kosova

Suspenzija rada Skupštine Kosova će direktno uticati na proces liberalizacije viza, pišu kosovski elektronski mediji.
Liberalizacija viza kasni zbog blokade Skupštine Kosova
Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Skupština Kosova trebalo bi da razmatra nekoliko zakonskih rešenja koja se odnose na ispunjenje uslova za viznu liberalizaciju.

Funkcioneri Evropske unije (EU) na Kosovu čekaju formiranje nove vlade kako bi nastavili sa ispunjavanjem preporuka koje je dala Evropska Komisija (EK), prenosi portal "Koha net".

Takodje, Evropska Komisija nije odredila datum kada bi mogla da pošalje verifikacionu misiju za ocenu ispunjavanja kriterijuma za
liberalizaciju viznog režima, nakon što je prošlog meseca objavila izveštaj o stanju u ovom procesu.

U Ministarstvu evropske integracije rekli su da analiziraju izveštaj i da će do kraja avgusta sačiniti plan delovanja za ispunjenje tih preporuka, ali bi taj proces mogao da bude blokiran dok Skupština Kosova ne bude mogla da normalno obavlja svoje aktivnosti.

Koordinator za liberalizaciju viznog režima, Besnik Vasoli je rekao da ima nekoliko zakona koji čekaju da budu usvojeni u Skupštini Kosova.

"Ispunjenje preporuka će zavisiti od usvajanja ovih zakona. U svakom slučaju očekujemo da neće biti zastoja u tom smeru i da će tokom ovog meseca biti dostavaljen nacrt plana delovanja Evropske Komisije kako bi kasnije u septembru on bio usvojen u Vladi Kosova", rekao je Vasoli.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023