Vesti
Politika

LDK: Broj službenika u kosovskoj vladi 400, da se smeni Ramuš Haradinaj

Članovi političke stranke LDK u više navrata ovih dana su komentarisali broj savetnika kao i ukupni broj zaposlenih u kabinetu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.
LDK: Broj službenika u kosovskoj vladi 400, da se smeni Ramuš Haradinaj
Isa Mustafa (Foto grid.al)

Dok lider ove stranke Isa Mustafa upoređuje broj savetnika u vreme kada je on bio premijer, sa sadašnjim brojem, šef poslaničke grupe Avdulah Hoti tvrdi da je reč o „vrhuncu zloupotrebe poreza građana“, a poslanik Hadži Avdulil poziva na ostavku premijera, prenela je prištinska Koha.

Decembra prošle godine, vlada koju je vodio Ramuš Haradinaj donela je odluku da premijer može da imenuje do 15 savetnika, od kojih devet treba biti iz redova nevećinskih zajednica.

Međutim, nedavno je najavljeno da je u Kabinetu premijera doneta odluka da se poveća broj političkih savetnika.

Kancelarija premijera je najavila i da će on imati još 11 spoljnih savetnika, ali da ovo osoblje neće biti plaćeno iz budžeta.

Sa njima će Haradinaj imati 35 savetnika.

Lider LDK i bivši premijer Isa Mustafa, sa druge strane, upoređivao je broj zaposlenih u kabinetu vlade u vreme kada je on bio premijer sa sadašnjim brojem, prenela je prištinska Koha.

Mustafa je rekao da je u njegovoj vladi „premijer imao 11 savetnika (unutrašnjih i spoljašnjih), po 6 zamenika premijera i po pet ministara. Vlada je imala oko 40 zamenika ministara“.

„Naravno, nije na meni da sadašnjeg premijera podučavam šta bi kabinet trebalo da ima, zato što je to politička odgovornost onoga ko vrši političke funkcije. Ali mislim da je neophodno da se razjasni stvarnost javnosti,“ napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

LDK zahteva Haradinajevu ostavku nakon vesti da ima 35 savetnika

Poslanici LDK-a, a među njima i šef poslaničke grupe Avdulah Hoti nedavno su reagovali na vest o povećanju broja savetnika premijera.

Hoti je rekao da je to „vrhunac zloupotrebe poreza građana“.

„Imenovanje 80 zamenika ministara, desetine nacionalnih koordinatora, i dupliranje plata za kabinet izgleda da je samo početak. To bi trebalo zaustaviti,“ rekao je Hoti, prenosi Koha.net.

Poslanik LDK Hadži Avdulil sa druge, kaže da bi trebalo da dođe do ostavke, jer je „Kosovo veće od Ramuša Haradinaja i njegovih klijenata“.

„Kosovu je potrebna nediskriminatorska perspektiva, ekonomski razvoj, jednaka prava zapošljavanja, dobre plate za sve, u zavisnosti od kvaliteta i profesionalne pripreme,“ prenela je Koha.

On ocenjuje da Haradinaja, veliki broj njegovih savetnika, zapravo „ne savetuju ništa“, čak se i, kako je rekao, „ne usuđuju da ga savetuju“.

Sa druge strane, poslanik LDK Ljumir Abdidžiku na svom Fejsbuk profilu objavio je, kako je naveo, broj svih vladinih službenika koji prelazi 400.

– 5 zamenika premijera
– 21 ministar
– 80 zamenika ministara
– 35 savetnika premijera
– 55 savetnika zamenika premijera
– 147 savetnika ministara
– 80 savetnika zamenika ministara

Samoopredeljenje i LDK su više puta predlagali Skupštini Kosova rezoluciju kojom su zahtevali razrešenje Vlade Kosova, ali rezolucija nije bila usvojena ni jednom.

Za razliku od rezolucija koja nije obavezujući dokument, predlog za izglasavanje nepoverenja bi bio obavezujući čin, ali dve partije nisu pokušavale da prikupe glasove poslanika za ovaj predlog.

Poslednji put su rezoluciju u kojoj su tražili razrešenje vlade podneli Skupštini Kosova na vanrednoj sednici u decembru, nakon vesti da vizne liberalizacije za građane Kosovo neće biti do 2020.

Sličnu rezoluciju predložili su zajedno poslanici Samoopredeljenja i LDK I na vanrednoj sednici o neuspesima spoljne politike održanoj u novembru samo dan nakon što je Vlada Kosova odlučila da podigne carinu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto.

Rezolucija se sastojala samo iz jedne tačke:

„Tačka 1 – u nameri obustavljanja svakog delovanja koje osporava državnost, međunarodni subjektivitet i teritorijalni integritet Kosova, Vlada Kosova treba da se povuče da bi otvorila put formiranju novih institucija koje treba da konsoliduju i ojačaju državnost Republike Kosovo u međunarodnoj areni, u skladu sa njenom geopolitičkom orijentacijom prema evro-atlantskim integracijama,“ bio je predlog rezolucije za koju je glasalo 36 poslanika.Ostale vesti

Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020
Pompeo odbio da primi Hisenija?
Majk Pompeo je odbio da se sastane sa koordinatorom za dijalog između Kosova i Srbije Skenderom Hisenijem, navode diplomatski izvori u Vašingtonu, piše Ljajmi. Kosovski koordinator za dijalog demantovao je ove navode.
  • 03.08.2020
Vulin: Ideja Velike Albanije najveća bezbednosna pretnja
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je najveća bezbenosna pretnja za region ideja Velike Albanije, ali da Srbija „pažljivo motri“ situaciju.
  • 03.08.2020
Hiseni sutra u Vašingtonu o dijalogu sa Srbijom
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni stigao je u Vašington gde će se sutra ujutru sastati sa američkim državnim sekretarom Majklom Pompeom i specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Metju Palmerom, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 02.08.2020
Dačić: Dosta sa lažima o priznanju Kosova
Dosta je više gnusnih laži da su vlast u Srbiji i predsednik Aleksandar Vučić spremni da priznaju nezavisnost Kosova, kao što je danas, po ko zna koji put, rekao Boško Obradović, izjavio je danas predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.
  • 01.08.2020
Obradović: Vučić spreman da prizna Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dokazao da je spreman na sve kako bi se održao na vlasti i apsolutno sam ubeđen da je spreman da potpiše i nezavisnost Kosova, izjavio je za portal Nova.rs predsednik pokreta „Dveri“ Boško Obradović.

  • 01.08.2020