Vesti
Politika

Lazić: Akcija u Severnoj Mitrovici režija međunarodne zajednice

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić rekao je u emisiji Slobodno srpski da se akcija policije u Severnoj Mitrovici i hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića desilo, pre svega, u režiji međunarodne zajednice.
Lazić: Akcija u Severnoj Mitrovici režija međunarodne zajednice
Živorad Lazić (Foto New Press)

"Režija je bila iz krugova međunarodne zajednice, samo su akteri bili domaći, sa albanske i sa srpske strane. Mislim daa je to prethodnica nekih budućih dešavanja i tenzija. U ovom trenutku ne znam šta bi to moglo da bude, ali očigledno da neće biti ništa dobro kada su u pitanju srpski i albanski narod".

Lazić svoje sumnje temelji na tome što se još zvanično ne zna ko je naredio akciju policije, pri čemu je došlo do prekomerne upotrebe sile od strane policije sa određenom porukom.

"U tome vidim jednu vrstu poniženja nas Srba sa prostora Kosova i Metohije ili možda upozorenje da ako su to mogli da rade Marku Đuriću, da ga onako brutalno provode kroz centar Prištine, da biju ministre, poslanike, šta onda nama Srbima na Kosovu može da se desi".

Smatra da izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova neće bitno uticati na život Srba na Kosovu.

"Dosadašnje učešće Srpske liste po pitanju zaštite srpskog naroda i prostora Kosova i Metohije nije dalo rezultate. Prema tome, da li su oni u Vladi ili nisu, za Srbe je nebitno".

Po njegovim rečima, najava predstavnika Srpske liste da će sami formirati Zajednicu srpskih opština, ako to ne učine kosovske institucije, nema nikakvog smisla.

"Ako znamo da zajednica opština sa srpskom većinom treba da radi po zakonima Kosova, upitno je kako će one moći samostalno da rade. Ko će to verifikovati, kako će oni uspeti da funkcionišu uopšte, da li je to moguće? Znači, prosto za mene kao diplomiranog pravnika je to nemoguće", rekao je Lazić i zapitao kakve bi to reperkusije imalo na policiju i pravosuđe.

Stanje u školama alarmantno

Profesor pravnih predmeta u Ekonomsko trgovinskoj školi na centralnom Kosovu i bivši Republički prosvetni inspektor zadužen za Kosovski okrug, kaže da je situacija u školama na Kosovu alarmantna.

"Najveći problem u školama je opšti nerad i opšti javašluk. O tome sam upoznao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kome sam prvo citirao kolegu, koji je rekao „da nam uličari vode škole“. Još sam dodao da 20, 30, pa možda i 40 odsto učenika završe školu apsolutno nepismeni".

Po njegovim rečima najveći problem su kadrovska politika i nerad.

"Na primer, profesor prima godinu dana platu, a ne ispredaje nijednu jedinu lekciju" rekao je Lazić, uz tvrdnju da ta deca više nisu spremna za dalje školovanje.

Problem je što u okviru školske uprave trenutno postoji samo jedan prosvetni savetnik, a ranije ih je bilo najmanje pedesetoro.

"Mi sada na prostoru Kosova i Metohije imamo negde oko 4 500 do 5 000 prosvetnih radnika i samo jednog prosvetnog savetnika koji treba da vrši nadzor po školama. Znači njemu bi trebalo 5000 dana da obiđe sve prosvetne radnike. Znači potrebno je uposliti što veći broj prosvetnih savetnika koji bi izlazili na teren i koji bi kontrolisali rad po školama. Jer ovo je zahvatila neka stihija nerada i javašluka i to je prosto rečeno uobičajeni način ponašanja profesora po školama", rekao je Lazić u emisiji Slobodno srpski.Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023