Vesti
Politika

Lavrov: Rusija će podržati sporazum koji postignu Beograd i Priština

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija podržava svaki sporazum koji dobrovoljno postignu Beograd i Priština.
Lavrov: Rusija će podržati sporazum koji postignu Beograd i Priština
Sergej Lavrov (Foto AP)

Sergej Lavrov je naveo "da će Rusija, kao što je predsednik Vladimir Putin više puta rekao, čvrsto podržavati Srbiju u koracima za koje smatra da je neophodno da preduzme u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da će podržati sve dobrovoljno postignute sporazume između Beograda i Prištine".

Ukazao je na neophodnost realizacije već postignutih sporazuma i podsetio da je 2013. godine, uz posredovanje EU, postignut sporazum Beograda i Prištine o stvaranju Zajednice srpskih opština.

"Evropska unija je u tom trenutku bila veoma ponosna na ovo dostignuće, mi smo to takođe pozdravili, u suštini, to je bio važan korak", rekao je Lavrov.

On je istakao da je sedam godina prošlo a da u tom pogledu ništa nije učinjeno i da Moskva na to podseća.

"Nadamo se da naše kolege iz Evropske unije neće zaboraviti da je njihovim posredovanjem postignuto nešto što vlasti u Prištini potpuno ignorišu", istakao je Lavrov.Ostale vesti

Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020