Vesti
Politika

Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Detalj sa sastanka (Foto Tanjug)

Lavrov je, na početku sastanka, ukazao na odlične bilateralne odnose dve zemlje, i posebno tesne kontakte dva predsednika.

Takođe, rekao je da dve zemlje imaju odlične ekonomske i trgovinske odnose. Zahvalio se i na toplom prijemu tokom njegove posete Srbiji u decembru.

Lavrov je kazao da je Rusija zainteresovana za dalju koordinaciju sa Sbrijom u međunarodnoj "areni", organizacijama kao što su Savet Evrope, OEBS, UN.

Najavio je da će danas sa Selakovićem razmotriti situaciju na Balkanu, a tako i pitanje Kosova.

"U pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost", podvukao je on.

Selaković je naglasio da ovakvi susreti svedoče o odličnim vezama dve zemlje, dobroj saradnji i prijateljstvu. Izrazio je uverenje da će ovu godinu obeležiti i susret na najvišem nivou, posetom predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

"Svaka poseta predsednika Putina je istorijska poseta Srbiji", podvukao je on.

Selaković je Lavrovu zahvalio na "postojanoj, čvrstoj podršci koju Moskva pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i traženju mirnog rešenja za KiM".

Takođe je zahvalio i na nesebičnoj pomoći Rusije tokom pandemije, kako onoj pruženoj na početku kroz dezinfekciju medicinskih ustanova uz pomoć ruskih medicinskih sestara i lekara, tako i kroz isporuke vakcina.

Pored toga, ukazao je i na početak proizvodnje vakcine Sputnjik V na institutu "Torlak".Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021