Vesti
Politika

Lavrov: Besmisleno govoriti o stolici Kosova u UN

"Besmisleno je sada govoriti o mestu Kosova u UN, dok ne bude postignut dogovor koji bi zadovoljio i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo kao deo Srbije", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu agenciji „Beta“.
Lavrov: Besmisleno govoriti o stolici Kosova u UN
Sergej Lavrov (Foto ABC news)

„Smatram da je sada besmisleno govoriti o stolici Kosova u UN. Već govore o stolici Kosova u EU. Može se govoriti o stolici Kosova gde hoćete. Međutim, sve dok se ne postigne dogovor koji zadovoljava i Prištinu i Beograd, na snazi je rezolucija 1244 SB UN koja priznaje autonomnu pokrajinu Kosovo delom Srbije“, rekao je Lavrov.

On je dodao da NATO želi da uvuče Balkan u proces približavanja vojne infrastrukture granicama Rusije.

„Nakon što se završio Hladni rat, bila su tri talasa širenja Organizacije, i sa svakim talasom vojna infrastruktura Alijanse se sve više približavala ruskim granicama. Sad u tu igru žele da uvuku i Balkan, postavljanjem balkanske države pred izbor: ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom“, rekao je ruski diplomata.

Lavrov je naglasio da „ništa od toga što sada radi NATO ne povećava bilo čiju bezbednost, uključujući balkanske države“.

Pritom, on je dodao da prijem Crne Gore u NATO je bio apsolutno veštački i nepotreban.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021