Vesti
Politika

Larše: Zalažemo se za punu primenu Briselskog sporazuma

Predsednik Senata Francuske Žerar Larše izjavio je danas da se zalaže za sprovođenje svega što je dogovoreno Briselskim sporazuma, te da mu je, kako je rekao, dimenzija Zajednice srpskih opština jasna i bliska.
Larše: Zalažemo se za punu primenu Briselskog sporazuma
Predsednik Senata Francuske Žerar Larše (Foto EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Situacija na Kosovu koja je mogla da bude veoma dramatična je razrešena i svima je donela olakšanje, rekao je Larše.

Larše je, inače, prvi predsednik Senata Francuske koji je posetio Srbiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem Larše je rekao da je sa kolegom razgovarao i o agresiji na Ukrajinu.

"Podsetili smo u kojoj meri su važni suverenitet i integritet nezavisnih zemalja i sa zadovoljstvom smo ustanovili i podsetili se da je Srbija glasali na istoj strani kao i Francuska u UN po ovom pitanju", rekao je Larše i dodao da je važno da se ne zaboravi da put kao miru vodi kroz poštovanje integriteta i suvereniteta nezavisnih zemalja.

Orlić je zahvalio Laršeu na tome što je rekao da je neophodna puna primena svih dogovora i sporazuma kada je reč o dijalogu sa Prištinom, te da je neohodno formiranje Zajednice srpskih opština bez ikakvih izgovora.

"Razgovarali smo i o teroru sa kojima se suočavaju Srbi sa KiM svakog dana, kao i o tome da ZSO čekamo 10 godina", rekao je Orlić.

Larše je rekao i da je želja te zemlja da se Srbija učlani u EU, te da put evropskih integracija jeste dug i da treba usvojiti vrednosti.

Navodeći da je 2019. godine francuski predsednik Emanuel Makron posetio Beograd, Larše je rekao da je i danas kao i tada prisutna raznolikost u francuskom političkom životu, ali da sve strane i danas kao i tada žele takav nivo odnosa koji su uspotavil predsednik Aleksandar Vučić i Makron.

On je predložio stratešku saradnju između dve skupštine.

Orlić je rekao da je poseta predsednika Senata Francuske jasan dokaz kontinuiteta u političkim odnosima sa akcentom na parlamentarnu saradnju, ali i u odnosima dve države i naroda.

"U današnjem trenutku to su odnosi koji imaju intenzivan razvoj, jasnu uzlaznu putanju i oblikovani su na poseban način", rekao je Orlić podsetivši na Makronoviu posetu 2019.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022