Vesti
Politika

“Lanac prepreka na putu ka EU, među njima odnosi sa Prištinom”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima nakon razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom da su pred Srbijom najteži zadaci.
“Lanac prepreka na putu ka EU, među njima odnosi sa Prištinom”
Han i Vučić (Foto Tanjug)

“Lanac planinskih prepreka je pred nama”, rekao je predsednik i dodao da su to “pre svega odnosi sa Prištinom”, kao i pitanje granice sa BiH i Hrvatskom.

Kako je rekao, nijedna zemlja nije imala poglavlje 35, kao što ima Srbija, ali i dodao da tu nema velike filozofije, to smo prihvatili, a na pitanje da li postoji nešto drugo za Srbiju, rezolutno kaže: "Ne postoji."
Kad je reč o odnosima s Prištinom, naveo je da to nije pitanje "da li ćete se zvati ovako ili onako", već je to pitanje hiljade kvadratnih kilometara i uslova u kojima će ljudi tamo živeti.

Han: Kvalitet sporazuma s Prištinom važniji od brzine

Po pitanju pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, važan je pre svega kvalitet, rekao je Johanes Han.

Han je rekao da je uveren da ne bi trebalo da se vežemo za neke datume, da bi bilo dobro ako kvalitet prati vremensku dinamiku, ali da je važno da se postigne sporazum. On je naveo da i u Prištini to treba da shvate, pošto se stalno govorilo da je razgovor u interesu Srbije.

Dogovor je, istakao je, takođe i u interesu "građana Kosova" i njihove evropske perspektive.

Komesar je ponovio da smatra da je manje reč o brzini, a više o kvalitetu, i da bi bilo dobro za sve da se nađe obavezujuće rešenje, koje je prihvatljivo za sve i koje će obezbediti mir u regionu.

 Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021