Vesti
Politika

Lambreht u Prištini: Ostaćemo partneri

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht je u Prištini gde je doputovala iz Beograda, kazala da je stabilnost na Zapadnom Balkanu veoma važna.
Lambreht u Prištini: Ostaćemo partneri
Kristina Lambreht sa saradnicima na sastanku sa domaćinima u Prištini (Foto Ured premijera Kosova)

Ona se na konferenciji za medije posle sastanka s premijerom Kosova Aljbinom Kurtiem zahvalila za "jasan stav o ratu u Ukrajini".

"Kosovo je uvođenjem sankcija jasno osudilo agresiju Rusije. Čestitamo vam zbog odbrane vrednosti mira i slobode, vrednosti koje su važne za Evropsku uniju. Podržaćemo vas na vašem putu ka integraciji u Evropsku uniju", kazala je ona.

Lambreht je dala uveravanja da je Nemačka uz Kosovo i u pogledu vojne podrške.

"Posvećeni smo KFOR-u i dalje ćemo nastaviti našu podršku. Nastavićemo našu posvećenost u pogledu tretmana Bezbednosnih snaga Kosova, tako da one u budućnosti preuzmu svoju odgovornost. I ubuduće ćemo ostati partneri", rekla je nemačka ministarka.

Izrazila je nadu da će se postići napredak u pregovorima Kosova i Srbije u Briselu.

"Prvi koraci (u tim pregovorima) bi mogli da budu odluke o međusobnom priznavanju dokumenata (Kosova i Srbije) i to bi bio dobar signal", izjavila je Lambreht.

Kurti je govorio o dijalogu i sastancima u sredu u Berlinu i podvukao da dijalog treba da rezultira sporazumom u čijem "središtu" će biti "međusobno priznavanje".

"Biće i drugih elemenata, ali ti elementi nemaju smisla bez priznanja. Kosovo se ne može vratiti pre 1999. godine kada je oslobođeno. Kosovo se ne može vratiti pre 2008. godine kada je proglašena nezavisnost. Kosovo se ne može vratiti pre 2010. kada je Međunarodni sud pravde presudio da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom, niti se može vratiti pre 2012. godine kada je okončana nadgledana nezavisnost", kazao je on.

Kurti je rekao da treba da se ide napred, ali da bi se to postiglo, "predsednik Srbije mora da se distancira od Miloševića i Putina. Zahtev za kompromise u uslovima u kojima se Vučić nikada ne distancira od Miloševića i Putina, nije zahtev za rešenje".

Kurti je istakao da je on za dijalog uz "poštovanje ravnopravnosti strana".Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022