Vesti
Politika

Lajčaku produžen mandat specijalnog predstavnika do aprila 2024. godine

Države članice Evropske unije (EU) su se složile da produže mandat specijalnom predstavniku za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavu Lajčaku, saznaje Radio Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora.
Lajčaku produžen mandat specijalnog predstavnika do aprila 2024. godine
ML (Foto consilium.europa.eu)

Lajčakov mandat, prema saznanjima RSE, biće produžen za dodatnih 18 meseci.

Kako tvrde diplomatski izvori, na sastanku gde se raspravljalo o Lajčakovom mandatu, nijedna država članica se nije protivila da bivši slovački ministar inostranih poslova nastavi svoj posao na aktuelnoj poziciji.

Odluka treba da se formalizuje tako što će ambasadori zemalja članica EU potvrditi da će Miroslav Lajčak voditi proces dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova do aprila 2024. godina.

Miroslav Lajčak je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog 1. aprila 2020. godine. Do tada nije postojala takva pozicija unutar institucija EU, a za vođenje dijaloga je bila zadužena osoba koja je bila na čelu evropske diplomatije.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022