Vesti
Politika

Lajčak: Vučić postavlja legitimno pitanje o EU perspektivi

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak kaže da Brisel od Vučića očekuje "dalekosežnu odluku" po pitanju Kosova, te da se srpski predsednik sa pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.
Lajčak: Vučić postavlja legitimno pitanje o EU perspektivi
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

"Najteži deo je bio da se dijalog uopšte ponovo pokrene", kaže Miroslav Lajčak za austrijski Viner cajtung.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine ponovio je da je cilj obavezujući sveobuhvatni sporazum.

"Već imamo predlog teksta o prognanim i nestalim osobama, kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovde važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava", rekao je Lajčak.

Istakao je pitanje Zajednice srpskih opština koja je, kako je podsetio, već dogovorena sporazumima 2013. i 2015. godina, koji pak nisu sprovedeni.

"To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski ustavni sud – to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: ’Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor’", poručuje Lajčak.

"Kokoška i jaje"

Na pitanje novinara bečkog lista da li za dogovor nedostaje motivacije, jer države EU godinama nisu zainteresovane da prime nove članice, što je kritikovao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, Lajčak odgovara:

"Predsednik Vučić postavlja legitimno pitanje. Očekujemo od njega da donese dalekosežnu odluku, a on se pita: Kako mogu da objasnim građanima da je to dobro za njih? Ovaj pregovarački proces je od početka bio povezan sa evropskom perspektivom zemlje i sada se Vučić pita: Koliko ćemo te evropske perspektive dobiti?", kaže Lajčak.

Ukazuje da balkanske zemlje očekuju evropsku perspektivu, a EU očekuje da one na tome ozbiljno rade. To je, navodi Lajčak, "princip kokoške i jajeta". "Možemo da se međusobno optužujemo, ali to nikome ne koristi", dodaje Lajčak.

Ova Evropska komisija ima "političku viziju"

Navodeći da izveštaji Evropske komisije o napretku jasno pokazuju da se u regionu "izgubio reformski elan", Lajčak kaže da zemljama Zapadnog Balkana "mora biti jasno da prijem u EU zahteva mnogo rada i da niko ne dobija članstvo tek tako".

"Tokom prošle Evropske komisije smo izgubili političku viziju, dominirali su tehnički detalji. To se osetilo i u državama Zapadnog Balkana. Ali uskoro bi trebalo da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uvedena je nova metodologija u razgovorima o proširenju. Politička vizija je ponovo tu", dodaje Lajčak u intervjuu za Viner cajtung.

Na pitanje o idejama iz SAD koje bi eventualno uključivale razmenu teritorija između Beograda i Prištine, Lajčak odgovara: "Moramo da nađemo evropsko rešenje koje odgovara 21. veku. Region ima tragičnu prošlost sa povlačenjem granica po duž etničkih linija."Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020