Vesti
Politika

Lajčak večeras u Prištini

Specijalni predastavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak doputovaće večaras u Prištinu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.
Lajčak večeras u Prištini
Miroslav Lajčak (Foto N1 Srbija)

Kako se saznaje iz istih izvora on će kratko boraviti u Prištini dok nema potvrde ko će biti njegovi sagovornici.

Dopisnica RTK u Briselu Đeraćina Tuhina je saopštila da je od svojih izvora saznala da će Lajčak ostati u Prištini, u okviru dinamičnih napora za prihvatanje evropskog predloga osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosi Kosova i Srbije.

U poslednje vreme se vrši pritisak na kosovkog premijera Aljbina Kurtija da prihvati plan EU, kojeg podržavaju i Sjedinjene Američke Države, o nomarlizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Predlog EU, koji je u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan, dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu krajem leta prošle godine.

Zvaničnici u Prištini su ranije naveli da taj predlog predstavlja dobru osnovu za nastavak dijaloga sa Srbijom, dok su iz Beograda poručili da on nije prihvatljiv jer podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova.

Međutim, nakon posete petočlane evropsko-američke delegacije 20. januara Prištini i Beogradu, koja je imala za cilj raspravu oko plana, predstavnici diplomatskog tima su novinarima izjavili da su od kosovskog premijera očekivali "bolje razumevanje" za evropski predlog.

Niko iz kosovske vlade se od tog dana nije izjasnio oko plana.

Sa druge strane, zvanični Beograd je potvrdio da je spreman da "radi na osnovama i primeni" istog plana.Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023