Vesti
Politika

Lajčak upozorava Prištinu zbog zabrane poseta zvaničnika iz Beograda

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju tenzija na tarenu.
Lajčak upozorava Prištinu zbog zabrane poseta zvaničnika iz Beograda
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

Miroslav Lajčak navodi da su posete regulisane sporazumom o slobodi kretanja.

"Posebna pravila se primenjuju na osobe na javnoj funkciji svake strane, kako je navedeno u ugovorima o zvaničnoj poseti. Sporazumi o zvaničnoj poseti i njihovi amandmani koji su sastavni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno postupanje, tretiranje i obavljanje zvaničnih poseta", naveo je Lajčak u pismu predsedniku kosovske vlade Avdulahu Hotiju.

"Ova pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se veoma korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između Prištine i Beograda, koje mora da se sačuva", navodi se u Lajčakovom pismu.

Njegova reakcija je usledila pošto je ministarka spolljnih poslova u kosovskoj vladi Meljiza Haradinaj Stubla saopštila da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i nekolicini predstavnika Vlade Srbije odbijen zahtev da posete Kosovo.

U pismu Lajčak je podsetio Hotija da oba sporazuma (sloboda kretanja i posete) u celini predstavljaju obaveze iz dijaloga koje moraju da poštuju i Beograd i Priština.

"Nepridržavanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Kosova kao strane u procesu dijaloga. Štaviše, takva kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između strana i izaziva eskalacijiu tenzija na terenu, što posebno utiče na tekuće diskusije o sledećem sveobuhvatnom sporazumu", ukazuje se, između ostalog, u pismu koje su objavili prištinski mediji.

Lajčak ističe da je podrška Hotija kao premijera od suštinske važnosti da bi se osiguralo da kosovske institucije nastave da poštuju svoje obaveze u okviru dijaloga.

Navodi da EU očekuje od Prištine normalizaciju odnosa sa Beogradom.

"To uključuje poštovanje i sprovođenje svih dogovora postignutih u dijalogu do sada", zaključio je Lajčak.Ostale vesti

Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021