Vesti
Politika

Lajčak u sredu na Kosovu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ponovio je danas da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i da bi u suprotnom obe strane ostale "zaglavljene" na svom putu u budućnost. Lajčak je najavio da u sredu stiže u trodnevnu posetu Prištini, nakon koje odlazi u Beograd.
Lajčak u sredu na Kosovu
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

U pitanju je moja regularna poseta regionu u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga, rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak je na konferenciji "Dijalog Beograda i Prištine: Povratak na pravi put" koji su organizovali briselski Centar za evropsku politiku (EPC) i SAD Misija pri EU, poručio da je konačni rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa "u rukama Beograda i Prištine ako su ozbiljni po pitanju svog članstva u EU i boljeg života građana", a da je EU tu samo da pomogne u ostvarivanju tog cilja.

"Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti briselski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju", rekao je Lajčak.

On je naglasio da u procesu dijaloga svi znaju šta treba da rade i to detaljno, ali i ukazao da se mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga, jer se razgovara o vrlo osetljivim pitanjima.

Lajčak je na briselskoj video konferenciji posvećenoj dijalogu Beograda i Prištine poručio "da su Kosovo i Srbija i ceo zapadni Balkan budući članovi EU", a da se procesu pristupanja želi doprineti i kroz normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kada je reč o saradnji sa SAD, Lajčak napominje da je sve što je postignuto na Zapadnom Balkanu učinjeno u saradnji sa SAD uz ocenu da Brisel sa Bajdenovom administracijom ima blisku i najbolju saradnju.Ostale vesti

Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
  • 22.09.2021
Domovi zdravlja po Rezoluciji 1244
Vlada Srbije je danas na sednici donela odluku o osnivanju domova zdravlja u Zubinom Potoku i Zvečanu.
  • 21.09.2021