Vesti
Politika

Lajčak u sredu na Kosovu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ponovio je danas da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i da bi u suprotnom obe strane ostale "zaglavljene" na svom putu u budućnost. Lajčak je najavio da u sredu stiže u trodnevnu posetu Prištini, nakon koje odlazi u Beograd.
Lajčak u sredu na Kosovu
Miroslav Lajčak (Foto europeanwesternbalkans.com)

U pitanju je moja regularna poseta regionu u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga, rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak je na konferenciji "Dijalog Beograda i Prištine: Povratak na pravi put" koji su organizovali briselski Centar za evropsku politiku (EPC) i SAD Misija pri EU, poručio da je konačni rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa "u rukama Beograda i Prištine ako su ozbiljni po pitanju svog članstva u EU i boljeg života građana", a da je EU tu samo da pomogne u ostvarivanju tog cilja.

"Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti briselski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju", rekao je Lajčak.

On je naglasio da u procesu dijaloga svi znaju šta treba da rade i to detaljno, ali i ukazao da se mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga, jer se razgovara o vrlo osetljivim pitanjima.

Lajčak je na briselskoj video konferenciji posvećenoj dijalogu Beograda i Prištine poručio "da su Kosovo i Srbija i ceo zapadni Balkan budući članovi EU", a da se procesu pristupanja želi doprineti i kroz normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kada je reč o saradnji sa SAD, Lajčak napominje da je sve što je postignuto na Zapadnom Balkanu učinjeno u saradnji sa SAD uz ocenu da Brisel sa Bajdenovom administracijom ima blisku i najbolju saradnju.Ostale vesti

Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022
Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022