Vesti
Politika

Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti (Foto Tviter@Miroslav Lajčak)

Lajčak se u Prištini sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, a potom i sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Specijalni predstavnik EU za dijalog izjavio je nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.

"Ove nedelje sam se dva puta sastao sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem. Razlog nije samo sastanak između Kurtija i Vučića. Mi radimo u tom pravcu, ali razlog je rezultat tog sastanka. Želimo da imamo pozitivne rezultate", rekao je Lajčak medijima u Prištini.

Podsetio je da su se Vučić i Kurti sastali dva puta bez pozitivnih rezultata.

"Sada su naše ambicije drugačije. Ne samo organizacija sastanka već i dogovor između strana", kazao je Lajčak.

On je istakao "potrebu za većom aktivnošću EU u povećanju kredibiliteta radi proširenja i potvrđivanju evropske budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju iz kabineta Vjose Osmani, nakon njenog susreta sa Lajčakom.

Vjosa Osmani je navela da je uspeh dijaloga važan ne samo za Prištinu, već i za ceo region, potvrdivši "da Kosovo ostaje posvećena i konstruktivna strana u dijalogu i da epilog tog procesa treba da bude obostrano priznanje".

Kosovska predsednica smatra da hitno treba da budu rešeni destabilizujući trendovi u regionu, te da se nedavna dešavanja ne mogu posmatrati samo kroz prizmu pitanja Zapadnog Balkana, već kao direktna suprotnost vrednostima koje predstavljaju Evropska unija i demokratska društva.

Lajčak i Bisljimi o dijalogu

Tokom svoje posete Prištini specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se i sa glavnim pregovoračem u dijalogu Besnikom Bisljimijem.

"Sa prvim zamenikom premijera Kosova Bisljimijem razgovarao sam o niz važnih pitanja kojima bi se trebalo baviti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom i kako da se napravi napredak u vezi sa njima", napisao je Lajčak na Tviteru.

 

 

Lajčakova poseta Prištini je deo pripreme nastavka dijaloga na visokom političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

 Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022