Vesti
Politika

Lajčak sutra u Prištini

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sutra će posetiti Prištinu, gde će preneti očekivanja EU, počev od primene do sada postignutih sporazuma, do "odgovornog ponašanja" kada je reč o izjavama, rečeno je Tanjugu u Briselu.
Lajčak sutra u Prištini
Miroslav Lajčak (Foto Kim arhiva)

"Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak će se sutra, nakon posete Beogradu, otići u Prištinu da prenese poruke ministra EU 27 i kako bi se napredovalo u pripremi sledećeg sastanka na viskom nivou, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine", izjavio je Stano za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li će i kako EU reagovati na ponovljene izjave Aljbina Kurtija o ličnoj želji za ujedinjenjem sa Albanijom, što direktno podriva dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU, Stano kaže da EU ne komentariše "hipotetičke scenarije", a da su očekivanja EU od lidera na Zapadnom Balkanu jasna i nepromenjena.

"Oni moraju da predvode svojim primerom kada je reč o konstruktivnom angažmanu, odgovornom ponašnju i odgovornim izjavama koje idu u prilog pomirenju i regionalnoj saradnji, a ne suprotno", kazao je Stano.

Na pitanje da li je ta poruka direktno preneta i Aljbinu Kurtiju, Stano je rekao da će Miroslav Lajčak "poruke i očekivanja EU" jasno preneti i Beogradu i Prištini.

"Sve poruke EU su jasne našim partnerima, a ako nisu, mi ćemo nastaviti da im govorimo na različitim nivoima i različitim prilikama", odgovorio je Stano.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021