Vesti
Politika

Lajčak sutra u Prištini

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sutra će posetiti Prištinu, gde će preneti očekivanja EU, počev od primene do sada postignutih sporazuma, do "odgovornog ponašanja" kada je reč o izjavama, rečeno je Tanjugu u Briselu.
Lajčak sutra u Prištini
Miroslav Lajčak (Foto Kim arhiva)

"Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak će se sutra, nakon posete Beogradu, otići u Prištinu da prenese poruke ministra EU 27 i kako bi se napredovalo u pripremi sledećeg sastanka na viskom nivou, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine", izjavio je Stano za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li će i kako EU reagovati na ponovljene izjave Aljbina Kurtija o ličnoj želji za ujedinjenjem sa Albanijom, što direktno podriva dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU, Stano kaže da EU ne komentariše "hipotetičke scenarije", a da su očekivanja EU od lidera na Zapadnom Balkanu jasna i nepromenjena.

"Oni moraju da predvode svojim primerom kada je reč o konstruktivnom angažmanu, odgovornom ponašnju i odgovornim izjavama koje idu u prilog pomirenju i regionalnoj saradnji, a ne suprotno", kazao je Stano.

Na pitanje da li je ta poruka direktno preneta i Aljbinu Kurtiju, Stano je rekao da će Miroslav Lajčak "poruke i očekivanja EU" jasno preneti i Beogradu i Prištini.

"Sve poruke EU su jasne našim partnerima, a ako nisu, mi ćemo nastaviti da im govorimo na različitim nivoima i različitim prilikama", odgovorio je Stano.Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022