Vesti
Politika

Lajčak sutra u Prištini

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sutra će posetiti Prištinu, gde će preneti očekivanja EU, počev od primene do sada postignutih sporazuma, do "odgovornog ponašanja" kada je reč o izjavama, rečeno je Tanjugu u Briselu.
Lajčak sutra u Prištini
Miroslav Lajčak (Foto Kim arhiva)

"Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak će se sutra, nakon posete Beogradu, otići u Prištinu da prenese poruke ministra EU 27 i kako bi se napredovalo u pripremi sledećeg sastanka na viskom nivou, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine", izjavio je Stano za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li će i kako EU reagovati na ponovljene izjave Aljbina Kurtija o ličnoj želji za ujedinjenjem sa Albanijom, što direktno podriva dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU, Stano kaže da EU ne komentariše "hipotetičke scenarije", a da su očekivanja EU od lidera na Zapadnom Balkanu jasna i nepromenjena.

"Oni moraju da predvode svojim primerom kada je reč o konstruktivnom angažmanu, odgovornom ponašnju i odgovornim izjavama koje idu u prilog pomirenju i regionalnoj saradnji, a ne suprotno", kazao je Stano.

Na pitanje da li je ta poruka direktno preneta i Aljbinu Kurtiju, Stano je rekao da će Miroslav Lajčak "poruke i očekivanja EU" jasno preneti i Beogradu i Prištini.

"Sve poruke EU su jasne našim partnerima, a ako nisu, mi ćemo nastaviti da im govorimo na različitim nivoima i različitim prilikama", odgovorio je Stano.Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022