Vesti
Politika

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima
Lajčak i Eskobar sa predstavnicima Srpske liste (Foto Tviter, M.Lajčak)

To je kako je naveo na Tviteru danas preneo i predstavnicima Srpske lista ali i predstavnicima civilnog društva.

"Nijedno političko rešenje za deeskalaciju tenzija na severu Kosova ne može se postići bez pogođenog stanovništva. Sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, istakli smo potrebu da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima", naveo je Lajčak na Tviteru.

Predstavnici Srpske liste, Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović, nisu komentarisali sastanak sa Lajčakom i Gabrielom Eskobarom. Odmah nakon razgovora napustili su zgradu Kancelarije EU u Prištini bez obzira na to što ih je ispred čekalo mnogo novinarskih ekipa.

Posle ovog sastanka se nisu oglasili ni saopštenjem za medije, već samo kratkom porukom na Fejsbuku.

"Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednici Dragiša Milović i Igor Simić imali su danas sastanak sa specijalnim predstavnicima za dijalog Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, a nakon novonastale krize na severu Кosova i Metohije, na kome su ponovili legitimne zahteve srpskog naroda koji danima mirno protestvuje na severu Кosova i Metohije", naveli su iz Srpske liste.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023