Vesti
Politika

Lajčak: Sporazum o normalizaciji da počne da se primenjuje do kraja godine

Proces sprovođenja sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova mora da počne ove godine jer u suprotnom višegodišnji napori mogu da budu izgubljeni, poručio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
Lajčak: Sporazum o normalizaciji da počne da se primenjuje do kraja godine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (Foto EPA-EFE/JAKUB KACZMARCZYK)

Miroslav Lajčak, u intervjuu za TASR, jučerašnje pregovore u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija opisao kao teške.

“Kurti insistira na dokumentu koji de fakto počinje time da Beograd prizna Kosovo i tek onda radi svoj deo posla, što naravno nije realan put napred", objasnio je Lajčak.

Istakao je da u ovom trenutku nije neophodno da se fokusira na dalje pregovore sa Beogradom i Prištinom, ali da počinje seriju konsultacija sa zemljama članicama EU, Britanijom i SAD, za šta će iskoristiti i septembarsko zasedanje Generalne skupštine UN, kako bi se došlo do jedinstvenog i koordiniranog odgovora međunarodne zajednice na odnose Beograda i Prištine.

Lajčak je istakao da je od suštinske važnosti da ove godine krene primena sporazuma o normalizaciji odnosa, a da će, ako proces bude mogao da se postavi i pokrene, on teći i sledeće godine.

"Ukoliko se te fundamentalne odluke ne donesu do kraja godine, bojim se da će politički kalendar u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama biti takav da ce ovu agendu gurnuti u drugi plan. Uveren sam da je Ohridski sporazum najbolji dokument. Obe strane su to prihvatile i bilo bi šteta da se to sruši", istakao je Lajčak.

U tom slučaju on očekuje još sukoba, eskalaciju tenzija i možda još više nasilja na severu Kosova.

Ocenio je da je proces normalizacije odnosa dostigao "prekretnicu" nakon što su se dve strane u februaru i martu u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, dogovorile o suštinskim dokumentima koji vode ka normalizaciji međusobnih odnosa.

"Međutim, prava primena sporazuma nije počela za šest meseci. Obe strane imaju ogroman stepen nepoverenja jedna prema drugoj. Kažu, dajte mi ono što zaslužujem i onda ću uraditi šta je potrebno", opisao je situaciju Lajčak.

Dodao je da to tako ne funkcioniše i da je zato EU iznela predlog od sedam tačaka koji omogućava da obe strane idu paralelno.

"Na primer, da će Priština početi da pregovara o garancijama za Srbe na severu Kosova i da će Beograd postepeno početi da ispunjava svoje obaveze", objasnio je Lajčak.

Prema njegovim rečima, predlog EU je transparentan i merljiv, može se zaustaviti u bilo kom trenutku ako jedna strana prestane da ispunjava svoje obaveze.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023