Vesti
Politika

Lajčak sledeće nedelje u Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sledeće sedmice u Beogradu i Prištini, nakon rasprave u Savetu EU o dijalogu, saznaje Tanjug.
Lajčak sledeće nedelje u Beogradu i Prištini
Miroslav Lajčak (Foto Kim)

Ministri spoljnih poslova EU, u pondeljak 12. oktobra, na sastanku u Luksembrgu razmotriće situaciju u dijalogu Beograda i Prištine, najvljeno je u Savetu EU.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nakon toga trebalo bi da poseti Beograd i Prištinu, saznaje Tanjug u Briselu.

Lajčak će informisati u ponedeljak šefove EU diplomatija prvi put u svom mandatu o tome šta je do sada postignuto u obnovljenom dijalogu Beogrda i Prištine.

Od obnavljanja dijaloga u julu 2020. godine održana su tri sastanka na visokopolitičkoim nivou između predsednika Srbije Aleksandara Vučića i premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija.

Održano je i pet rundi ekspertskih razgovora koje su predvodili glavni pregovarači Marko Đurić i Skender Hiseni.

Posle početnih pomaka u rešavanju pitanja nestalih, raseljenih i ekonomskih tema, dijalog je trenutno suočen sa, kako u EU to ocenjuju, izazovnim pitanjem Zajednice srpskih opština.

U EU naglašavaju da je njihova ambicija i mandat da se dogovori tekst o sveobuhvatnom rešenju za sva otvorena pitanja koja će biti zatvorena jednom zauvek.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020