Vesti
Politika

Lajčak sa Srpskom listom o neprimenjenim sporazumima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je drugog dana posete Kosovu sa predstavnicima Srpske liste, predsednikom parlementa Glaukom Konjufcom, liderima opozicije i komandatom Kfor-a-. Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je na Fejsbuku da su sa Lajčakom razgovarali o problemima Srba na Kosovu.
Lajčak sa Srpskom listom o neprimenjenim sporazumima
Predstavnici Srpske liste sa Miroslavom Lajčakom (Foto Fejsbuk/Goran Rakić)

Predsednik i potpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić sastali su se danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sa njim razgovarali o dijalogu, neprimenjivanju sporazuma iz Brisela kao i o presudi Ivanu Todosijeviću.

Kako se navodi, Rakić i Simić su tokom sastanka istakli da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da se sva otvorena pitanja, moraju rešavati isključivo putem dijaloga.

"Izneli su nezadovoljstvo kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu, posebno stavljajući akcenat na sporazume iz oblasti energetike i pravosuđa, kao i formiranju Zajednice srpskih opština. Nesprovođenje sporazuma iz Brisela najviše šteti narodu na Kosovu i Metohiji, i ta se situacija mora što pre promeniti ukoliko težimo ka međusobnom poverenju i pomirenju”, navodi se u objavi Gorana Rakića na Fejsbuku.

Dodaje se da su zvaničnici Srpske liste Lajčaku preneli "posebno nezadovoljstvo kada je u pitanju presuda Ivanu Todosijeviću kojom je osuđen na dve godine zatvora čime je prekršen osnovni postulat demokratije i vladavine prava, a to je sloboda govora, temelj vrednosti Evropske unije".

 


Lajčak: Važna uloga parlamenta u dijalogu

Miroslav Lajčak se u okviru svoje posete Prištini sastao sa predsednikom kosovske skupštine Glaukom Konjufcom, liderima Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

"Naglasio sam važnu ulogu parlamenta i sa zadovoljstvom sam čuo da u potpunosti razumeju potrebu za dijalogom o normalizaciji odnosa sa Srbijom i podržavaju ga", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

 

 

Lajčak je razgovarao i sa glavnim komandantom Kfor-a generalom Frankom Federičijem, a sastanku je prisustvovao i šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok.

 

 

Prema ranijim najavama, Lajčak će se u popodnevnim satima sastati i sa čelnicima Privredne komore Kosova.Ostale vesti

Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova odložena šesti put zaredom
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas, odložena je zbog nedostatka kvoruma, šesti put zaredom.
  • 30.11.2021