Vesti
Politika

Lajčak sa predstavnicima država koje nisu priznale Kosovo

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak započeo je seriju sastanaka sa zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova.
Lajčak sa predstavnicima država koje nisu priznale Kosovo
Miroslav Lajčak i Rastislav Kačer (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Lajčak je na svom Tviter nalogu objavio da se sastao sa visokim zvaničnicima Španije, Slovačke i Kipra.

Sa predstavnikom Vlade Španije Lajčak je razgovarao o pitanju dijaloga i ubrzanju procesa.

"Sastao sam se sa Hosom Manuelom Albaresom da ga informišem o stanju dijaloga. Potreban nam je brz napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u ovom kritičnom trenutku. Zahvalan na snažnoj podršci Španije naporima EU", naveo je on.

Lajčak je takođe saopštio da je imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Rastislavom Kačerom.

"Informisao sam ga o svojoj poslednjoj poseti i našim naporima za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Cenim snažnu podršku budućnosti regiona", naveo je evropski izaslanik.

Lajčak se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Kipra Joanisom Kasulidesom.

"Pozdravljam toplu, prijateljsku i otvorenu diskusiju sa ministrom inostranih poslova Kipra Joanisom Kasulidesom. Bilo je veoma korisno razgovarati o poslednjim događajima u dijalogu i razmeniti naše stavove", napisao je on.

Ova inicijativa izaslanika EU usledila je posle nedavnih sastanaka visokih zapadnih zvaničnika sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučića u Beogradu.Ostale vesti

Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023